Enligt den Ayurvediska läran där jag har en dominerande kapha i min dosha så har jag upplevt positiva effekter av att fasta på morgonen och därmed utesluta den där livsviktiga frukosten som vi fått lära oss är så nödvändig. Jag har levt såhär till största delen under de senaste tre åren och det har ärligt talat inte varit någon uppoffring för mig. Varför? För att det passar min kroppstyp (min inre biokemi). Jag är inte särskilt hungrig på morgnarna och känner mig stabil och energifylld fram till lunch.
Jag är medveten om att det inte är helt oproblematiskt att skippa frukosten, och jag kommer till det lite längre ner i inlägget.
Fasta som biohacking
Förra veckan provade jag att fasta lite längre och det var en spännande upplevelse. Fasta är ganska stort som ett sätt att biohacka sig själv, alltså att optimera sig själv. Jag hade aldrig långtidsfastat såhär förut, men kända mig nyfiken på att prova. Det är bara genom att själv testa som jag är berättigad till en åsikt om vad jag tänker om det, resonerade jag. För SOM folk har åsikter om det där med att fasta.
”Lite längre” var ca 2 dygn i detta fallet. Mitt upplägg var långt ifrån optimalt med rätt så mycket på jobbet och vindejter inplanerade både före och efter men herregud allting är inte på liv och död och det är intressant att testa fasta utifrån olika premisser.
I tisdags kväll åt jag middag i samband med ett jobbuppdrag och sedan började jag onsdagsmorgonen ungefär i vanlig ordning; jag gick upp och åt ingen frukost. Jag hade en PT-timma inbokad så på morgonen tränade jag med Frida. Vi kör ett styrkeupplägg och jag brukar inte äta frukost innan annars heller.
Hela första fastedagen flöt på utan problem. Jag var inte besvärande hungrig, inte låg på energi och inte uttråkad av att inte äta. Jag drack buljong på kvällen men ångrade mig efteråt eftersom jag inte hade den bästa kvalitetsbuljongen hemma. Det finns lite olika ”regler” för vad man får inta under en fasta; det finns allt från juicefasta till torrfasta (då man inte ens dricker vatten).
Under den här 2-dygnsfastan hade jag inte tänkt att dricka något som innehöll kalorier så buljongen var ett sämre beslut utifrån den intentionen. Jag drack inget något kaffe under min fasta och min nuvarande kaffesyn är att jag unnar mig det på samma sätt som andra lyxsaker i mitt liv. Med andra ord: rätt sällan men med gott samvete!
Om det är något som fastan medfört som positiv grej så är det en stark aversion gentemot lågkvalitetsmat. Vi hade en öppnad påse ballerinachokladgodisar hemma men som jag verkligen. inte. kände. för att äta. På onsdagskvällen somnade jag utan problem. Jag kände mig stark.
Känslan var tvärtom på torsdagen när jag vaknade. Eller, själva morgonrutinen minns jag inte som påfallande annorlunda men däremot kände jag mig svag och skör under förmiddagen. Jag fick en begynnande huvudvärk och var lätt illamående. Vid 15 stängde jag ner datorn och gick hem från jobbet. Och så gjorde jag något som är ovanligt för mig; jag gick och la mig en stund. Det blev en lite längre stund på nästan 2 timmar… och så valde jag att inte köra prick 48-timmarsfasta för då hade jag ätit middag kl 21.30 och det är inte heller optimalt. Istället blev det en 45-timmarsfasta och det var good enough.
Resultat efter fasta
Det fastan initialt gav mig var en fantastisk smaksensation när jag väl åt och en större medvetenhet kring att äta bra livsmedel. Tänk att det bara krävs knappa två dygn ändå!
Troligtvis var det saltbrist som orsakade huvudvärken och det kan man åtgärda genom att tillföra salt i vattnet. Eller så väljer man att medvetet skippa det (som t.ex. Jonas Colting gör).
Men vad är grejen med fasta? Under fastan sker en rad olika saker i kroppen och jag vill gärna införa fler 24-timmarsfastor i mitt liv mer regelbundet eftersom min kropps insulinhantering skulle må bra av det. Fasta ger bland annat lägre nivåer av insulin i blodet, cellstädning (autofagi) och minskad inflammation.
För att förstå vad som händer i fasta behöver man först förstå vad som händer när vi äter. Här är den processen beskriven på ett extremt förenklat sätt:
Kroppens främsta bränsle är glukos (blodsocker) och fett. När du äter ökar mängden glukos i blodet, vilket stimulerar att insulin bildas. Insulinet hjälper glukosen in i musklerna och hjärnan så att glukoset kan användas som bränsle. Finns det mer glukos än vad kroppen behöver så lagras det i form av glykogen. Finns det tvärtom inte tillräckligt med glukos så går kroppen över till att använda fett som bränsle.
När du fastar i 6-24 timmar sjunker blodsockret och insulinet och om det inte finns tillräckligt med glukos så börjar kroppen använda det lagrade glykogenet som energikälla. Det finns en problematik med att 16-timmarsfasta (vilket är vad du gör om du äter middag på kvällen och sedan nästa mål som lunch) och det är omvänd kortisolfrisättning. När du fastar i 24-48 timmar och ditt glykogen är slut börjar levern tillverka nytt glukos av aminosyror. Blodsockret sjunker (hos friska personer), adrenalinet och ämnesomsättning ökar. När du fastar från ett dygn och framåt så uppstår till slut det metaboliska tillståndet ketos. Men det är en helt annan historia som behöver ett långt mycket längre inlägg.
Är det hälsosamt att fasta?
Det finns så väldigt mycket att säga om fasta precis som med alla mer nischade ämnen som faller under paraplybegreppet hälsa. Huruvida fasta är optimalt för dig eller mig beror på faktorer som eventuella sjukdomar, psykisk ohälsa etc. Vi har alla olika inre biokemi så det finns ingenting som är optimalt för alla. Frågor som jag bör ställa mig själv är hur fasta påverkar mina obalanser i sköldkörteln som jag skrivit om förut. Fasta är ju också en stress för kroppen och det tillstånd vi befinner oss i är aldrig statiskt. Det som fungerade för 3 år sedan kanske inte fungerar nu eftersom jag är i ett annat tillstånd.
Har du testat på fasta? Hur upplevde du det? Fastar du kanske regelbundet? Berätta allt! Eller tycker du att fasta låter läskigt eller ja, rentav provokativt?
Här finns mer att läsa för dig som vill:
Jag mätte mitt blodsocker med Veri
Alla inlägg om biohacking, hormoner och hälsa
27 kommentarer
Ännu en gång vill jag säga att jag tycker det är viktigt att förstå att allt inte passar alla – precis som du säger. Och har man inte provat något så är det svårt att uttala sig. Det jag älskar med Jonas Colting är det faktum att han är ett levande bevis på motsatsen till det många hävdar, som att fasta inte är bra, att man inte kan träna när man fastar, att man inte kan köra uthållighetsidrott utan kolhydrater etc. Jag lever inte alls som Colting men tycker att han är inspirerande. Själv har jag provat 3 dygns juicefasta, men eftersom jag då åt mer nyttigt än idag till vardags så kände jag inte så stor skillnad efter fastan, medan min vän mådde dåligt dag 2 och sedan fantastiskt dag 3 – hon var dock van vid både socker och kaffe. Jag körde en 3-veckors deff med hård träning en gång och då blev jag mer påverkad; orkade knappt gå ur soffan på kvällarna den första veckan…
precis så!!!
Älskar dessa inlägg! Huvudet sätter alltid igång och börjar fundera över hur min kropp hade reagerat och hur jag kan arbeta vidare med mig själv. Jag har testat 16-timmars fasta lite sporadiskt, men inte genomtänkt. Men det är något jag medvetet ska testa under en längre period och samtidigt utvärdera. Annars har jag testat juicefasta i 3 dygn flera gånger. Det var så enkelt att sluta med slentrianätandet och effekten det ger på kroppen och huvud när slentrianätandet försvinner är fantastiskt! Det hade varit intressant att testa en 48-timmars fasta i stil med den du genomförde. Det får nog också ske framöver.
ja om man inte testar så kan man inte veta 🙂
Jag har levt flera år med ca 16-timmarsfasta utan problem. Har svårt att hitta frukost som passar mitt sätt att äta så då kan jag lika gärna strunta i den. Någon gång per år kör jag 24-timmarsfasta och det är så mycket jobbigare. Jag uppskattar det, framförallt för kunskapen i vad det innebär att vara riktigt hungrig, men det kräver en hel del av mig för att genomföra. Nu var det längesen jag körde det och funderar på att testa igen. Med lite inspiration från ditt inlägg 😉
jag testade 24h också häromdagen; betydligt enklare än 48h!
Har gjort flera åttadagars fastor och mått otroligt bra av dem. Gjort dem både på hälsocenter och hemma. Även gjort dygn, bägge är ett sätt för mig att koppla av, slippa tänka på matlagning och efteråt längta efter bra livsmedel på ett nytt sätt. Även tränat samtidigt om än lågintensivt. Tummen upp för fasta!
intressant! ÅTTA DAGAR!! kan tänka mig att första två är värst och att det kanske går “av bara farten” sedan…
Intressant med korta fastor – upplever själv att de första två dagarna är de jobbiga, sen flyter det (sic!) på! Jag har genomfört sjudagarsfastor flera gånger, men då köper jag fastepaket (på hälsokosten) som innehåller örtte, buljong och juicer, med ett schema till som är rätt strikt. Anledningen är ffa att jag är så sjukt sockerberoende och äter massor av skräpmat, och som du själv upptäckte så upplevs ju allt som är minsta socker i eller “skräpigt” som ganska äckligt efter en sådan period. Med juicer och buljong blir det inte helt kalorifritt, och man får i sig salter och sånt som gör att efter en vecka kan en i princip fortsätta hur länge som helst, upplever mig som mer energisk även om jag inte kör någon hård träning under fasteveckan. Jag går ner i vikt på en sådan vecka, men det är främst vätska så det är inte något huvudsyfte, eftersom jag ganska snabbt kommer tillbaka till jämvikten. Jag gör detta någon gång eller två per år.
så spännande! och bra paus i slentrianskräpmaten!! jag kan längta efter en fasta nu, just för att få uppleva smaken igen!
Så spännande med fasta! Kul att dela erfarenheter?
ja verkligen!
Har både testat varannandag-fasta och långtidsfasta. Min längsta fasta varade i 72 timmar, dvs 3 dygn. Det var jävligt jobbigt ?
ja jag läste om din 48-timmars. måste läsa om 72 timmarsfastan med!!
Du skriver så bra om detta! Väldigt intressant att höra din upplevelse om att fasta såhär och varför du gjorde det. Med grundade beslut och informationshämtning inför. Det du lyfter om att olika kroppar har olika biokemi, är något fler borde få lära sig och framförallt avdramatisera. Alla kroppar behöver samma grund (mat, sömn, motion) men pga biokemin ser dessa ut på olika sätt för olika individer.
Biohacking är så intressant men hittils svårt att hitta mer information om än rena rama propagandaböcker eller personer som vill påmåla sin version som “den enda rätt”. Därför så intressant när du skriver om det så som du gör.
ja det är ett svårt landskap att navigera i! jag vill verkligen verkligen poängtera att vi är olika, och det tycker jag att ayurvedan är så bra på att framhålla!
Jag mått tidigare extremt mycket dåligt med mitt sköldkörtel problem i risk till hjärt problem till få diabetes då min ämnesomsättning närmare slutat fungera så jag tillslut bestämde mig för fasta för mitt liv.
Jag slutat äta helt enkelt, endast tar små tuggor på någon bit av som finns men aldrig riktig äter.
Vet inte om det kallas för fasta men jag har som sagt slutat att äta totalt på 5år och det funkar att leva på små tugga typ 1hg om dagen och 1liter vatten drick och inget mera, idag är jag totalt frisk och fri från ohälsa, stark, pigg och glad för mitt liv. Jag har ingen frestelse för mat längre utan istället njuter av livet i uppskattning till vad som ska tuggas.
Intressant! Har själv kört 16-timmars fasta i några månader nu och upplever en ökad energi på förmiddagarna. Jag kan ju sakna “finfrukost” på helgerna och tror att jag kommer börja med det igen men fortsätta på vardagarna. Känner ingen som helst lockelse till att fasta 24-48 timmar då jag vid lunch har ett stort behov av energi för att orka resten av dagen.
Sen är det alltid kul att se vad olika sätt att “behandla” kroppen ger för resultat och hur olika det är från person till person
ja helgfrukosten är härlig! den brukar jag prioritera, men rätt så ofta blir den sent på förmiddagen så det blir ju nästan som lunch!
Intressant! Men jag undrar när du skriver att du är insulinkänslig. Jag har för mig att du nämnde det efter att ha testat tarmfloran. Rätta mig gärna, men insulinkänslighet är ju en bra sak, normaltillståndet, till skillnad från insulinresistens, vilket är i princip diabetes typ 2. Dessutom ställer jag mig frågande till att det skulle kunna detekteras via tarmfloran, då det vanligen mäts i blodet. Mig veterligen har inte tarmbakterierna direkt påverkan på individens insulinkänslighet, åtminstone inte när jag pluggade fysiologi. Undrar om det egentligen skulle vara inulinkänslighet, vilket är en helt annan historia.
förlåt, använde helt fel uttryck (så pass fel att det blev tvärtom). menar resistent – jag har pcos.
Har aldrig testat och inte heller känt behovet av att testa just fasta, men det är alltid intressant att se hur kroppen reagerar på olika saker. De gånger jag har velat definiera musklerna och tappa underhudsfett och därav ätit allt men legat på konstant kaloriunderskott har kroppen verkligen mått bra, varit pigg och presterat – så intressant!
alltså verkligen!! kroppen är så fascinerande!
Har inte testat mer än varianten att skippa frukost som jag upplever på samma sätt som du beskriver. Har nyligen lyssnat på P1 kaliber om vattenfasta och ska snart lyssna på del 2 om torrfasta. Efter det jag hörde i avsnittet om vattenfasta är jag inte så lockad av att vattenfasta. Det finns säkert fördelar, men frågan är om de är så omfattande som en del får det att låta. Men var och en väljer för sin egen del.
Hörde att P1-programmet var extremt vinklat åt det negativa hållet