Vi har använt vårt taktält massor i sommar och jag har fått många frågor om hur taktält. Sover man bra i taktält? Finns taktält för alla bilar? Vad väger taktält? Och kanske mest av allt: hur gör man med hund i taktält? För att sammanfatta säsongen med taktält så kommer här ett stort inlägg om hur jag upplever vårt taktält och livet med det.
Vi har ett ARB Simpson III som är ett välkänt märke från Australien där taktält är riktigt stort. Vi har köpt vårt taktält från Trucker. Detta taktält klarar det mesta inklusive storm och regn (materialet är 300GSM PU impregnated canvas med tejpade sömmar) och är enkelt att fälla ut och fälla ihop. På min instagram finns stories i höjdpunkter som visar hur vi fäller upp taktältet. Enkelt förklarat så är taktältet dubbelvikt genom bottenplattan. I bottenplattan är också (teleskop)stegen fäst. När man fäller upp taktältet drar man bara i stegen så viks allting upp i en enda rörelse. Det är väldigt smidigt!
Till vårt ARB taktält har vi också ett förtält (annex) som vi premiäranvände för en vecka sedan i Stekenjokk. Då stod vi på en yta tillsammans med många andra och förtältet gav oss som ett extra rum och skyddar både mot insyn och framförallt: mot väder! Det var perfekt att kunna ha kyl, elverk och annan förvaring där. Vi fick plats med både förvaring och våra två stolar och bord från Helinox.
Vårt ARB Simpson III väger 70 kg och jag har försökt hitta hur mycket maxvikt som tältet klarar och vet att stegen håller för 120 kg. Den maxvikt som anges för bilar handlar oftast om köregenskaper och du kör ju aldrig med taktält uppfällt och sovandes personer i. Vad tak på bilar klarar av brukar anges i ton. Hur som helst så är vårt taktält lastat på Thule takräcken som i sin tur sitter på bilens takrails. men i veckan kör vi ner vår pickup till Trucker för att montera på takkorg som taktältet kommer vara lastat på.
Vårt taktält är 1400 mm brett, 2400 mm långt och 1300 mm högt. När man fäller ihop det är det 1400 mm brett, 1200 mm långt och bara 300 mm högt. Prislappen för vårt taktält ligger på runt 25 000 och då ingår allt: annex, madrass, stege etc. ARB är ett av de mest välkända märkena i branschen och i den dyrare prisklassen – och ett av de mest beprövade.
Vi kör en Ford Ranger pickup och på den bilen ser ett ARB Taktält väldigt snyggt ut; det är proportionerligt. I Åre rullar också Mini-bilar med taktält på, men dessa taktält är mycket mindre och funkar därför visuellt bra de också. Däremot vet jag inte alls hur de är att sova i. Jag har sett stora taktält liknande det vi har på ”vanliga” bilar (Volvos, Volkswagens etc) och det funkar fint det med, men kan ibland se lite oversizeat ut (min subjektiva bedömning). Så taktält fungerar för alla bilar med takräcken.
Med det sagt så finns det taktält i olika storlekar och prisklasser (från under 10 000 kr och uppåt). I vanlig ordning tycker jag att du ska undvika det som är för billigt. Billigt är oftast billigt av en anledning: det krånglar mer för att man har valt att kompromissa med material och funktionalitet. Vårt tält fäller man ut, men det finns också taktält som liksom lyfts uppåt som ser ut som en takbox i nedfällt läge. Ledordet är prisvärt, snarare än billigt. Det skulle vara sjukt trist att stå ute någonstans med ett trasigt taktält som inte går att fälla ihop (eller fälla upp). Jag har taktältat själv och det är inga konstigheter att göra det på egen hand med vårt ARB Taktält.
Med vår bredd på 1400 mm sover 2 personer extremt bekvämt och 2 personer plus hund (jag har en jaktcockerspaniel) sover också extremt bekvämt och det går förmodligen fint att sova 2 vuxna och både 1 och 2 barn också, beroende på vad man är van vid.
I taktältet har vi en orginalmadrass (skumgummi) som fungerar bra. En rekommendation är att köpa någon form av madrasskydd att lägga ovanpå för att underlätta städningen.
Det jag verkligen har gillat med vårt taktält är att vi kan campa för natten var som helst. Vi stod en gång på ett rätt sandigt och stenigt ställe vid en älv som inte skulle ha varit så praktiskt med vanligt tält men som var extremt bra med taktält. Eftersom vi kör en ombyggd pickup kan vi köra ut i skogen på riktigt dåliga öde-vägar. Sådant är optimalt!
Många har frågat mig om taktält och hund och jag har hört mig för om hur andra gör. Vi har en jaktcockerspaniel på 14 kg och vi lyfter henne in och ut ur tältet. Antingen via stegen som vi själva använder som entré, men det är ännu lättare att lyfta i och ur genom det främre fönstret. Vår pickup är höjd (högre än alla andra bilar) så vi har alltid med som en steg-pall i lättviksmetall så den brukar vi stå på när vi ska packa grejer – eller bära upp hund. Jag har hört om andra med stora hundar som lägger ut en filt på framrutan och så kan hunden lätt gå upp (och ner) den vägen. Men det förutsätter att bilen inte är så hög. Det där med hund får man nog anpassa utefter vad som passar hunden. Hazel sover utmärkt i tältet – dessutom i egen sovsäck.
Jag sover också bra i taktält. Jag gillar att komma upp från marken och ligger på runt 2 meters höjd i taktältet. Dessutom finns ”fönster” (med myggnät) i alla riktningar som går att stänga eller ha öppet för maximal utsikt och möjlighet att fånga både soluppgångar och solnedgångar i sömnen.
Vi har haft vårt taktält på hela året men det har lite att göra med att vi inte har någon bra förvaring för det. Att skruva av och på taktältet är lätt (men svårare med billigare taktält har jag läst på forum) och vi var 1 kille och 2 tjejer som lyfte på vårt. Återigen; med vår bil är det lite av en utmaning då den är så hög. Vi monterade på taktältet på en parkeringsplats och använde inga andra hjälpmedel än vår egen muskelkraft men det gick ju det med. När man kör bil med taktält så ökar bränsleförbrukningen men jag har tyvärr ingen siffra på hur mycket.
Taktält är perfekt för glamping. När vi är ute har vi ett solcellsdrivet elverk med oss så att vi kan ladda alla möjliga grejer – och framförallt hålla igång kylen även när vi står still över natten. Vi sover i sovsäck men har riktiga kuddar med vilket är lyxigt. Tänk på att syntet drar åt sig fukt så det som först känns lyxigt (typ täcken och kuddar) blir fuktigt om natten om du gör fel val av material. Dun är exempel på material som inte drar åt sig fukt. Taktältet går förresten att fälla ihop med vissa saker i, som till exempel sovsäckar. Det är praktiskt!
Vi har också bra belysning från Biolite så att vi inte behöver avsluta dagen bara för att det blev mörkt. Att läsa bok i vårt taktält fungerar alldeles utmärkt!
Precis som med en husbil eller en van så behöver vi packa ihop alla grejer om vi ska köra iväg. Det är väl nackdelen med att bo i bilen oavsett storlek på ekipaget. Där är det enklare med husvagn som blir ett basecamp man faktiskt kan lämna. Men, att sova i taktält är som att sova ute fast inne och det är något väldigt magiskt och drömmigt med det!
Vill du läsa om när vi varit iväg på äventyr och taktältat så ska du klicka dig vidare här:
Drömmen om att taktälta (premiär med taktältet när jag taktältade själv)
Taktältnatt vid Voxnan i Hälsingland
Taktält och fiske i Hotagen och Ansättfjällen
Drömfiske och taktält i Bodsjön
4 kommentarer
Vilket bra inlägg om tält! Jag blev ännu mer nyfiken på den här sortens tält 🙂