Jag har skrivit fenomenalt många tips till Åre men grejen med tips är att de ibland blir för många och för allmänna och då vet man inte vad som är bra och vad man ska ta till sig. Så jag bjuder dig här på en rackarns bra dag i Åre som jag upplevde för några dagar sedan:
Vi vaknar strax före 8. Det kan vara den ultimata tiden att vakna på en lördagsmorgon. Det är inte svintidigt men det finns ändå väldigt mycket dag kvar. Och framförallt finns tid för långfrukost! Det är noga med den där helgfrukosten.
Vi köper ALLTID hantverksbakat bröd och Majas i Undersåker eller Helena Bjernekull är mina två Årefavoriter. Jag köper extralånglagrad ost från charken på ICA Åre och vedugnsrökt karré (också från charken – TJOCKA skivor ska det vara). Och så skivar jag upp sjukt mycket gurka! Och så kokar vi ägg förstås. Äggmackor med kaviar och mayo och torkad dill eller macka med ost och karré med riktigt mycket gurka. Mums.
På förmiddagen lägger vi skidorna på axeln och går 300 meter till VM8:an, Åres kanske största lift. Ja vi bor granne med den. Medan många andra håller till österut i systemet åker jag nästan alltid västerut.
Tväråvalvet är fint för det känns vildmarkigt. Men Stendalen är bäst för att det är en härlig pist. Och det finns en kåta och grill längst ner som drivs av samer och där vi dricker varm saft och kaffe medan vi sitter på renfällar i snöyran. Om det varit solsken hade jag kunnat sitta där hur länge som helst!
Framåt lunchtid blir vi hungriga och vi väljer mellan backrestaurang och byrestaurang. Under högsäsong kommer jag alltid att välja byrestaurang för lunch för trängsel och kö är min absolut sämsta gren i livet. Så istället för Buustamon i backen så tar vi skidorna ner till byn och så går vi en kort omväg hem för att byta skor (och dra på keps) och så går vi till Werséns och jag väljer klassisk pannbiff och ett glas rött.
Långlunchen är lika helig som långfrukosten för övrigt. Man ska inte stressa med sitt livsnjuteri.
”Vi måste gå förbi ICA” säger jag när jag när vi ska lämna Werséns och jag inser att vi har slut på ägg hemma. Och är det ETT roligt ställe man ska stanna till på i Åre så är det La Vin vinbar i ICA Åre som drivs av ICA genom riktigt kunniga Erik.
Vi är på LaVin rätt länge och pratar vin med Erik och får testa spännande viner och lära oss en hel del nytt. Så när vi går hem har det hunnit bli mörkt och vi hinner inte göra så mycket mer än att ta en kort cowboystretch innan vi ska fixa i ordning oss och gå ut igen.
Klockan 19.30 träffas vi på Fjällpuben som byggt en ny bar inför säsongen. Här står bartender-Bella som på en scen och svänger ihop hantverkscocktails som är något utöver det vanliga. Yes jag har skrivit om henne förut, fast då jobbade hon på Boqueria. Jag förälskar mig i en cocktail med havtorn som är magisk. Testa den!
Vid 21 har vi bord på Supper och där tillbringar vi resten av kvällen tills det nästan blir midnatt. Middagssorlet byts snart ut mot nattklubbsvibes men vi har ju en morgondag att tänka på också så tackar för oss innan klockan blir alltför sent (den där prioriteringen kan alltid ändras) och kanhända att vi snubblade inom Werséns en andra gång för dagen innan vi åkte hem och sov gott. Klart bra dag i Åre!
.vvvill du läsa fler inlägg om mitt liv i Åre ska du klicka här!
…fast letar du inspiration till sommarens traillöpning i Åre ska du istället klicka här!