Vi har varit i Bergen en långhelg. En fantastisk stad med en perfekt mix av fjäll, fisk och skaldjur. Hikes och outdoor och öl och cocktails. Hångel och hålla handen på stan. Bergen känns trendigt med en hipp vibe men också hurtigt och liksom chill. Åk hit, är min bestämdaste rekommendation!
Jag funderade på hur jag skulle lägga upp allt från vår resa i sociala medier. Hur jag skulle SEO-otpimera och skapa content. Men vet du, det blir inget med det. Istället blir det en story om det vi gjorde, åt och upplevde – från det att vi landade till dess att jag åker idag. Spara till när du själv reser till Bergen – eller tipsa en vän!
Torsdag i Bergen
Min kille kommer från Stavanger och jag kommer från Trondheim – och vi lyckas landa ungefär samtidigt på flygplatsen i Bergen någon gång halvsent på kvällen. Han köper biljett i appen och så tar vi spårvagnen in till stan. Eller ja, Byparken är det riktiga namnet på hållplatsen som är slutstationen.
Bergen är en kompakt stad och oavsett var i ”city” du bor så kommer det att vara nära. Vi promenerar fem minuter till vårt hotell och slänger snabbt in väskorna på rummet innan vi ger oss ut på middag. Klockan är runt 21.30 och jag gör en snabbkoll i Google maps och gör som jag brukar: utgår från rekommendationerna som ställen fått och väljer utifrån de bilder som lagts upp.
Vi hittar till Olivia som har öppet sent och slår oss ner på deras uteservering. Första middagen blir italiensk och det är inte fine dining men inte heller dåligt. Jag beställer in en flaska rött från Toscana och det råkar bli ett ganska bra vin som passar till både carpaccion vi beställer in som förrätt – och min tryffelpizza. Ni som följer mig på Instagram har sett hur min kille skäller ut tryffeloljan men det är okej att ha olika smak. Jag älskar obviously tryffelolja.
Efteråt går vi för en kvällsdrink på No Stress som vi råkar snubbla över. Någon dag senare läser vi att No Stress vann pris som Norges bästa cocktailbar 2015. Drinkarna är kreativa och vi nöjer oss med en varsin innan vi promenerar hemåt förbi hamnet och till utsikten av Bryggen som Bergen är så känd för.
Fredag i Bergen
Morgonen börjar med hotellfrukost och som sig bör i Norge så serveras det lax i olika varianter trots att vi bor på ett rätt oansenligt hotell. Jag älskar lax och äter helst vildfångad lax men tycker att just fisk är rätt svårt att hålla koll på både att köpa som råvara och ute på restaurang. När vi fiskar i Norge så är det aldrig lax vi fångar men däremot är jag glad över den vildfångade fisken vi tar med hem.
Vi strosar runt lite på stan och promenerar på mysiga gator men har siktet inställt på att åka upp med Flöybanan till Flöyen som är ett av de sju fjällen som omringar Bergen.
När vi kommer upp snabbgooglar vi lite vad som finns att göra och tar sikte på Fjell-hytten som står på toppen av Flöyen. Vi viker av från grusvägarna som är anlagda på Flöyen och får fin, rotig stig hela vägen upp. Utsikten är fin och här uppe känns livet rätt så bra. Det gör det alltid på toppen av berg!
När vi kommer ner promenererar vi till Dromedar Kaffebar på Strandgaten i Bergen. Dromedar finns lite överallt men den på Strandgaten är den bästa (läser jag på internet) och efter att ha provat några fler så håller jag absolut med. Det är hit du ska gå! Välj aeropress för riktigt gott kaffe utan beska.
Vi stannar till i några butiker längs vägen och jag köper en stickad tröja i dansk design vilket är dumt för det är riktigt mycket dyrare i Norge än i Sverige men Bergen lyckas med att få till riktigt snygga butiker och jag tänker att den här tröjan blir ett fint minne.
På kvällen är jag utbjuden på date night av min kille som ordnat en överraskning och klockan 18 går båten till det han snart avslöjar är kvällens middagsställe: Cornelius Sjömatrestaurant. Detta är en av Norges allra bästa fisk- och skaldjursrestauranger och min kille har gått all in och bokat en ”råbar” som förrätt.
Råbaren på Cornelius är höjdpunkten på kvällen och vi äter ostron, sjöborre, mahognymussla (som kan bli runt 500 år) och pilgrimsmussla som förbereds av vår egna kock.
Efteråt går vi ner till restaurangen och blir serverad en metereologisk meny; dvs dagens fångst utifrån väder och vind. Tyvärr lite av en besvikelse med ben i fiskfilén, bränt potatispuré och en sommelier som blev arg när jag påpekade att jag inte tyckte om dessertvinet. Att maten inte är top notch kan jag leva med beroende på restaurangens egna ambition – men ska man vara Bergens bästa och snudd på bäst i landet, ja då blir kraven högre. Mycket handlar om bemötandet från servitris och kökspersonal och där föll Cornelius.
Några timmar senare när vi kompromissat om prislappen som ursprungligen var på 4800 norska kronor tar vi båten in till Bergen igen och skrattar åt eländet och går till Henrik istället.
Henrik är ett ölställe som nischat in sig på hantverksöl och detta blir en favorit trots att vi bara är här en gång. Min kille, som utgår från Bergen i sitt jobb, har varit här förut och känner såklart alla som jobbar här pga han är nog den mest sociala människan jag träffat. Vi hänger här ett tag och beställer in en Geuze Mariage Parfait, en Duchesse de Bourgogne och en Sure Able Peach Vanilla Gose. Yes vi pratar öl.
Lördag i Bergen
Eftersom fredagen blev rätt sen tar vi en lugn lördag i stan. ”Vad har du förväntningar på den här helgen” frågar jag ofta min kille för att stämma av tempot på saker och ting. Och att vi vill samma.
Jag önskade mig en lugn romantisk cityhelg med långsamma promenader i stan, hålla handen, hångla och sitta länge på caféer och titta på folk och det är ungefär vad vi gör den här dagen.
Vi går till frukosten vid 10. Vi promenerar bland butiker och jag gillar verkligen resebutiken Chill Out med roligt resetema och klädbutiken Twisted där jag kunde tänka mig prick allt men insåg sedan att märken som Samsoe Samsoe förmodligen är billigare hemma. Plus att jag egentligen inte behöver något.
Vi slår oss ner på en uteservering på Bryggen och ser skylten To Kokker och bestämmer oss för att boka ett bord för kvällen. Sedan kör vi en barrunda i Bergen och tar en suröl på Barkollektiv och en drink på Dark & Stormy Cocktailbar.
Barkollektiv behöver du inte skriva upp på listan men däremot var Dark & Stormy rätt roligt med sitt tropiska tema.
Klockan 20 kommer vi till To Kokker och äter en riktigt god middag som börjar med ostron och champagne och slutar med världens efterrätt. ”Eplekake” står det oansenligt på menyn men detta råkar bli livets äppelkaka och ja, du som sett mina stories vet vad som händer. Min kille matnördar ner sig och analyserar äpplekakan ner på molekylnivå. Han är intresserad av matkemi och att äta mat med honom är alltid underhållande. Och ibland inte helt enkelt.
Efteråt går vi faktiskt hem till hotellet. Mest för att Bergen inte är helt billigt och vi känner oss rätt nöjda med dagens spenderade kronor. Istället avrundar vi med att börja kolla på serien Lykkeland.
Söndag i Bergen
På söndagar är alla butiker stängda och det händer inte särskilt mycket på stan. Vi tar sovmorgon så hotellfrukosten hinner stänga men istället går vi till Tre Kroneren som är ett legendariskt korvställe (dock inte bättre än det legendariska korvstället på Östermalm) för en frukostkorv.
Vi tar bussen (nummer 3) ut till Ulrikens linbana som skjutsar folk upp till 643 meter över havet. Vi åker inte linbanan utan går en hike uppför fjället tillsammans med hurtiga norrmän. Här spatserar man raskt uppför fjället oavsett ålder eller fysiskt tillstånd.
Det finns några olika leder uppför fjället men vi väljer vägen via Montana och där leden går på stentrappan på drygt 800 meter som Sherpas från Nepal byggt. De började 2016 och lade de sista stenarna i år.
Trappan upp till Ulriken är ett imponerande bygge och vi fascineras över det när vi tar steg för steg uppför trappan. Sherpas har byggt flera trappor i Norge och även på vissa ställen i Sverige (bland annat i Vemdalen).
Hela leden är bara 3,6 km men det är rätt så svettiga kilometrar även om vi inte går så snabbt. Det tar runt en och en halv timma att gå från busshållplatsen upp till toppen. Kanske hade det gått på en timma om det varit ett träningspass. Det finns såklart rekord på distansen, på dryga halvtimman tror jag.
Vi träffar på en norsk bekant som har en hytte på Ulriken och vi ses på toppen för en öl och en kaffe och pratar bort nästan en timma. I augusti är det ölfestival i Bergen och då måste vi ju komma hit igen, bestämmer vi alla tre.
Vi tar linbanan ner och klockan är runt 4-5 på eftermiddagen. Vi har inte så många fler planer för kvällen utan går till hotellet för en dusch och äter sedan middag på Brasilia som vi lite grann ångrar efteråt. Det är inte wow. Men söndagar är allmänt svåra tycker jag. Lite som att man är på väg hem innan man ens åkt.
Vi kommer fram till att vi gillar Bergen. Mycket. Det är en härlig vibe här. Men man ska inte åka hit för wow-mat för sådana upplevelser finns inte. Fisk och skaldjur finns i mängder men halva grejen är att tillaga dem och vet man hur man ska göra själv så är det svårt att släppa ifrån sig den biten till andra som, well, inte alltid är gör det med finess. Men Norge kan både öl och kaffe och gör det bra. Det finns annat i riktigt bra weekendstäder än gudomlig mat och det gör Bergen till en perfekt helgstad!
13 kommentarer
Åh! Måste skaffa kille och åka och hångla i Bergen!
och bergen också.
jaaaa
Vilka LJUVLIGA bilder alltså! Får lust att åka.. typ ikväll.
Tack för så bra info och framförallt fina bilder från Bergen! Jag skulle ju kunna spendera ett helt år med att upptäcka olika platser i Norge (är man naturromantiker så är det ju en intressant del av världen). Besökte Trondheim i somras – och minns Dromedarställen – men Bergen verkar ju ha mer att erbjuda, och det var kul att få se utsiktsbilderna över stan.
You had me at “för riktigt gott kaffe utan beska”. Ge mig Bergen!
haha. ÅK!
Åh vad jag också älskade Bergen när jag var där i somras. Skulle lätt kunnat bo där.
vi med!!