Ska vi prata pengar? Jag tror det behövs. Vi är generellt för rädda för att prata pengar. För rädda för att hantera pengar. Och för rädda för att låta pengar bli något bra.
”Frihetskapital” heter poddavsnittet med Bortom Ekorrhjulet som släpptes igår. Jag är gäst i podden och pratade – tadaa – pengar!
Frihetskapital är ett så bra begrepp så jag kände mig tvungen att anamma det och låta det bli kompassen som snurrar mitt ekonomiska hjul. Jag vill inte ha pengar att lägga på hög. Jag vill ha pengar för att kunna känna mig fri.
I podavsnittet pratar jag om hur jag är ”aktiv på passiv inkomst” och om att ”tjäna pengar på pengar”.
Jag frågade er vad ni ville veta apropå det här med att tjäna pengar på pengar och frågorna jag fick handlade om:
Nybörjartips för aktiesparande och fonder
Uthyrning av lägenhet/stuga: vad ska jag tänka på
Kloka investeringar och långsiktigt sparande
Var börjar man?
Vad som är värt att lägga pengar på – och vad jag väljer bort
Praktiska tips – vad gör jag varje månad?
Tips för att bli egenföretagare
Svar på frågorna finns till stor del i podavsnittet och i det här jättelånga inlägget där jag avslöjar(!) både vad jag har i buffert och vad mitt företag omsätter. Svaren finns också i många inlägg framöver – för jag vill ju skriva mer om pengar! Lyssna även på avsnitt i Bortom Ekorrhjylet 12 där jag är väldigt krass kring att vara egenföretagare och ha ett fritt liv. Det är varken enkelt eller glammigt, och ofta måste man fatta alla beslut själv och verksamheten är beroende på den egna prestationen, drivet och humöret.
Men tillbaks till frihetskapital! Såhär är det för mig: jag vill inte utgå från att spara mig till ekonomisk frihet eftersom det handlar om en begränsad resurs. Om jag får 10 000 kr på mitt konto i lön så är 10 000 kr det maximala beloppet jag kan spara mig till. Sedan är taket nått!
Jag gillar att ha det bekvämt. Jag vill maximera saker. Därför vill jag få pengar att växa; dels genom att låta mina sparade pengar tjäna pengar åt mig – men också genom att skapa och tjäna mer pengar.
Men – och det här är viktigt – jag vill inte att det enda sättet att tjäna pengar på ska vara genom att sälja min tid. För tid är också en begränsad resurs: vi har bara 24 timmar per dygn.
Min pengafabrik består av en anställning på 80%. Jag jobbar på Holiday Club Åre som marknadschef. Resterande 20% av det som samhället har bestämt är en 40 timmars arbetsvecka jobbar jag med mitt egna bolag.
Jag har aktivt bestämt att inte jobba med mig själv som varumärke på heltid även om jag nyligen i en tidningsintervju sa att det jag omsätter skulle räcka till en heltidslön. Att bara jobba deltid med mitt egna varumärke är ett utvecklings- och hälsostrategiskt val som jag är väldigt nöjd med. Jag skulle bli för uttråkad av mig själv. Jag behöver ett sammanhang för att behålla min kreativitet och tempo i livet, och inte minst för att ha roligt!
Medellönen i Sverige är 34 600 (källa: SCB). Om du tjänar mer än 38 000 kr i månaden tjänar du mer än 98% av Sveriges befolkning (källa: podden Rika Tillsammans). Det kan vara en bra påminnelse.
Jag tror att det är många av oss som har rätt bra inkomst på lönekontot men som ändå går runt och vill ha mer. Men frågan är: när känner du dig rik?
Jag tror inte att du behöver ha en superlön för att känna dig rik. Men ofta går vi runt och tror det. Och det är dumt.
I podden säger jag att jag känner mig rik – och nöjd – när jag kan gå in i en matbutik och köpa bra råvaror utan att titta på prislappen.
Eftersom jag är min egna chef i mitt bolag kan jag själv bestämma vilken lön jag vill ta ut. ”Mitt bolag” är egentligen en felaktighet eftersom jag har ett eget ben i det familjeföretag vi har gemensamt, men det funkar på samma sätt. Vi gör bokslut i bolaget nu i augusti och min del av bolaget kommer att ha omsatt cirka 0,5-1 miljon kronor de senaste 12 månaderna.
Jag har i stort sett inga fasta utgifter eftersom jag har väldigt låga produktionskostnader – jag säljer ju en tjänst och mina kostnader består av eventuella utbildningar, dator och programvaror och bil. Alltså sådant som jag själv kan välja.
Hade företaget varit min heltidssysselsättning hade jag inte varit nöjd med min omsättning. Jag har sedan många år haft säljmål för OM jag skulle vara egenföretagare på heltid. Då skulle min försäljning (omsättning) behöva ligga på 100 000 kr per månad. Men, räknat på att mitt företag representerar 20% av min arbetstid så är jag nöjd med vad jag landade på i år – särskilt eftersom jag de senaste två åren lagt mindre tid på min egna verksamhet än tidigare.
Varför då? Jag skyller på min omvärld! Ja, alltså – jag skaffade en kille som var noll insatt i det jag gör vilket påverkade min motivation att jobba “mer än jag behövde”. Detta har varit en tillfällig svacka i mitt engagemang – och nu har faktiskt samma kille börjat bidra i företaget. Jag anar tillväxtpotential under 2020!
En del av omsättningen det senaste året har bestått i att samma kille som ovan faktiskt blivit delaktig i det här med familjeföretagandet. Vi lever vårt liv tillsammans på ett sådant integrerat sätt att allting inte riktigt går att hålla isär.
Jag tror att kommande år kan vara rätt lönsamma om vi får lite gemensam struktur verksamheten. Jag är med och säljstyr hans verksamhet som egenföretagare (han är hantverkare). Precis som jag kör han dubbelt och jobbar annars som anställd offshore i en rotation med 2 veckor jobb och 4 veckor ledigt.
Vi äger en lägenhet i Stockholm ihop, och vi äger en lägenhet i Järvsö ihop. Järvsö är en investering vars löpande kostnad (lån, amortering och avgift) kommer gå plus minus noll under året enligt vår första målsättning. Ett önskat läge är att vi ska ”tjäna” pengar på den men det behöver inte ske första året.
Lägenheten i Järvsö ligger ute på Airbnb sedan en månad tillbaka och vi har redan täckt upp stora delar av året men jag vill ändå hålla kvar vid min rimliga förväntan.
Under första delen av 2019 har vi legat tungt på utgifter. Järvsölägenheten har kostat pengar och det var några sommarmånader när den bara bestod av utgifter utan möjlighet för oss att få intäkt på den. Därför känns det så skönt att äntligen vara igång med uthyrningen!
Stockholmslägenheten hyr vi ut för andra året men den tjänar vi inga aktiva pengar på – men vi hoppas räkna hem en vinst vid en eventuell försäljning vilket är något vi måste bestämma under 2020.
Vi har också en nyinköpt sommarstuga som är kostnadstung just nu, men det handlar inte om lika stora pengar så det får ligga och rulla på under året utan att den skapar särskilt stor ekonomisk stress. Vi vet redan att det är en lönsam investering på sikt eftersom vi köpte den till ett lägre pris än vad tomten är värderad till.
Min bil – Frihetsbilen – har också varit utgiftsintensiv under året men även det projektet börjar nå sitt mål. Bil är aldrig en privatekonomisk investering, men för mig är bilen ett verktyg i mitt företag så den är värd sin kostnad!
Det senaste året har jag skrivit allt mer om mitt intresse för att tjäna pengar på pengar. Det är enligt många ett av de mest effektiva sättet att tjäna pengar på (historiskt sett, framtiden går det aldrig att säga något om) och ja, jag pratar om BÖRSEN.
Det finns SÅ mycket att skriva om aktiehandel att det redan finns flera bloggar och poddar om det. Podden Rika Tillsammans kan jag verkligen rekommendera, de pratar enkelt och förståeligt och många avsnitt är perfekta “nybörjaravsnitt!. Avanza har också en bra blogg jag rekommenderar.
Börsen är skakig just nu och går inte lika bra som den gjorde förra året. Jag använder Avanza och gjorde ett resultat på +20% under 2018 vilket gjorde mig intresserad av MER trots att jag upplever den som väldigt volatil under 2019.
Girighet är det största misstaget på börsen och det ska man alltid påminna sig om! Detta är också en påminnelse till mig själv.
I podavsnittet i Bortom Ekorrhjulet berättar jag mer om hur jag tänker kring aktier och framförallt att min säljstrategi är det viktigaste att ha koll på för att jag faktiskt ska kunna tjäna pengar på pengar.
Hur man handlar aktier och vad man köper är extremt personligt. Det finns inget facit på förhand. Jag köper aktier i sådant jag förstår och är intresserad av.
Jag pratar om att börsen är extremt känslostyrd, dvs en aktie kan gå upp och ner i pris inte beroende på hur företaget faktiskt presterar utan vad marknaden (dvs människor som köper och säljer aktier) TYCKER om det. På riktigt så är det väldigt märkligt vad som styr. Men också väldigt fascinerande!
Jag köper fortfarande innehav i företag på ungefär samma summor i olika aktier, från 3000 upp till runt 50 000. Totalt är det några hundra tusen som jag har i Avanza och några hundra tusen som jag har i Lysa (en fondrobot).
Jag tycker att det är kul att jämföra olika fonder och olika verktyg för att se vad som går bäst. Just nu går en aktiefond i kategorin ädelmetaller bäst. Det är logiskt; när börsen är skakig går värdet på ädelmetaller (GULD) upp.
Jag har också några hundra tusen på mitt bankkonto för en supersäker placering – men med typ NOLL potential att växa om de fortsätter sitta på kontot under lång tid framöver. Men de där pengarna räknar jag med att behöva inom två år, därför vill jag inte riskera att de försvinner. För en investering innebär alltid en risk. Ju högre avkastning, desto högre risk.
Vad jag väljer att spendera och inte spendera pengar på är extremt medvetet. Jag lägger gärna pengar på sådant som är bra för min hälsa. Till exempel: skidor, PT-timmar och bra mat. Jag lägger typ inga pengar på inredning eller barnrelaterade saker.
Jag har en plan för hur jag vill ha det med pengar. Jag vet att jag trivs bäst med en buffert på runt en halv miljon kronor. Vid ett tillfälle hade jag bara 200 000 kr i min buffert och då slog kontrollbehovet till och jag kände mig ekonomiskt orolig. Det var ingen skön känsla.
Det har funnits tillfällen i mitt liv när jag haft ett väldigt litet fondsparande och ett kreditkort som var utnyttjat till maxbeloppet på 100 000 kr. Det var en oerhört tung känsla.
Jag har också insett att mina sparpengar inte ENBART ska användas när jag är 70 år. Jag vet inte ens om jag kommer bli 70 år. En buffert ska ju användas när den behövs! Därför har jag använt en del sparade pengar det senaste året – men också fyllt på med nytt.
Att fylla på med nytt har varit möjligt eftersom jag tjänat pengar på pengar! Jag har inte känt att jag har sparat så mycket om jag ska vara ärlig. Framförallt har jag inte uppoffrat så mycket.
Min ekonomiska utvecklingsresa har bara börjat; det är trots allt bara runt två år sedan jag började tycka att det var kul att tjäna pengar på pengar. Planen är ju att min buffert ska växa av sig själv utan att jag behöver välja bort särskilt mycket.
Ränta på ränta-effekten kan vara enorm. Om du börjar spara 3000 kr idag och gör det varje månad i tio år och inte plockar ut något utan låter pengarna tjäna pengar på sig själva och räknar med en avkastning på 6% så har du efter tio år över en halv miljon kronor.
Här kan du enkelt mixtra runt och se vad du kan få för resultat av olika parametrar. Visst är det spännande!
I mitt liv är det är jätteviktigt för mig att jag inte bara sparar och sparar och sparar. Jag vill använda mina pengar. Leva bra både nu och sedan. Det där är en plan du själv måste skapa: vad vill du spendera nu och vad vill du spendera senare. Och ta sedan action utifrån den där planen!
Detta blev extremt långt. Orkade du läsa hela vägen? Vad har du för tankar efter att ha läst allt?
44 kommentarer
Vilken respons på det här inlägget. Jag har börjat spara i fonder och aktier, och försöker då ha ett miljöfokus eller investera i branscher som jag både tycker är viktiga och som jag tror har en stark framtid. Det är superkul, särskilt för en som “bara” haft köpstopp men inte gjort något specifikt på det jag har sparat.
så så bra!!
Jag tycker det är toppen att du pratar sparande! Rent generellt skulle det behövas pratas om pengar betydligt mer i samhället. Jag jobbar ju som rådgivare på en av storbankerna och det är helt sjukt vad folk har helt okej löner och nästan inget sparande. Jag kämpar såklart på från mitt håll men jag är på riktigt oroad över hur det kommer gå för hushållen när räntorna går upp och det blir lågkonjunktur och sämre tider. Eller när det är dags för pension. Hur ska folk ha råd då?
Anser också att det är alldeles för enkelt att låna pengar idag, många tappar liksom incitamentet att spara när de istället kan låna (till låg månadskostnad men med avbetalningstider som är typ oändliga… )
På jobbet brukar vi rekommendera minst 10% av lönen till sparande varje månad, tycker det är en bra summa att utgå från.
Ja, 10% pratar de ofta om i poddarna jag lyssnar på också – bra tumregel!
Ä n t l i g e n någon som vågar prata pengar! Tack för att du delar med dig av dina tankar och ditt förhållningssätt 🙂
Eller hur, jag önskar också mer snack om pengar!
Haha hej Sara – detta kanske är en jättekonstig fråga och du behöver inte svara men: hur gammal är du?
Blev SÅ inspirerad av detta inlägg, har själv precis fått ihop en buffert på ca två månadslöner på kontot och börjat spara i aktier utöver det. Tänker också att jag ska ha en fördelning på tre ben: sparkonto, aktier och fonder.
Men jag är 26 och har fortfarande inte köpt min första bostadsrätt än (ska nämnas att jag bor i Stockholm så första trappsteget är otroligt högt). Så när jag läste detta blev jag lite stressad: “Jag vet att jag trivs bäst med en buffert på runt en halv miljon kronor. Vid ett tillfälle hade jag bara 200 000 kr i min buffert och då slog kontrollbehovet till och jag kände mig ekonomiskt orolig.”
Hade varit intressant att veta hur gammal du är, dvs. är det här du beskriver och som jag har som mål, ett rimligt mål framöver? Hur lång tid har det tagit för dig att bygga upp denna bas? Hur såg din buffert ut i min ålder, när köpte du din första bostadsrätt? Hur ska man tänka när man har det fundamentala målet framför sig SAMTIDIGT som man då och då vill kunna lägga tusenlappar på resor under tiden? Dvs. Kan jag fortsätta känna mig peppad och eggad av detta kloka inlägg om pengar och sikta på ungefär samma mål (läs: kan jag lägga ner min stress och vila i tanken att det bara är att fortsätta gneta på med sparandet)? 😉
Haha, så roligt att du ställer den frågan för jag svarar på den i första meningen i dagens blogginlägg! Jag är 37. Hade inte denna buffert när jag var 26, långt ifrån. Däremot hade jag precis köpt min första lägenhet på 23 kvm då så mina pengar gick till det. De följande tio åren har jag gjort bostadskarriär och alltså köpt och sålt och fått mer vid varje försäljning än jag hade när jag köpte. Så känn INGEN stress. Känn istället att med tio år till min ålder så kan du lägga undan pengar och dra nytta av ränta-på-ränta-effekten!
Åh tack vilket fint svar! Fortsatt pepp!!
STORT pepp! Såg att Avanzas senaste blogginlägg var en person ungefär i din sits, läs det! 🙂
Tack, det ska jag kolla in! PS: Har också lyssnat på Bortom Ekorrhjulet-avsnittet nu, F A N T A S T I S K T!!!
Tack!
Tack för ett jättebra inlägg och podd!
miljoners tack Jennie!
Superintressant! Det där med att lägga undan 3000kr i månaden och inte ta ut något osv så har man en halv miljon inom 10 år, är det ett fondsparande du menar då? Eller har du ett vanligt sparkonto med en ränta som gör att dina pengar växer?
Sedan, får man fråga hur gammal du är? Är själv 24 år och har svårt att komma fram till hur mycket jag vill/kan spara kontra vad jag vill använda/spendera nu för att jag är ung och gärna vill resa/ha roligt. Jobbar dessutom säsong, så har inte en fast inkomst hela året. Sparar just nu 100kr/månaden i en fond, och sparar i princip hela min lön inför de perioder då jag inte har någon inkomst. Man kan säga att jag ligger +-0 på ett år, med lite mindre sparande då.
Är det rimligt? Eller borde jag spara lite mer redan nu? Känns som jag gärna hade satt in pengar i en fond och “bara låtit dem växa” för sig själva.
MVH
Bea
Hej Beatrice, den effekten heter ränta-på-ränta-effekten och utgår från den avkastning som börsen historiskt sett gett. Det är inget sparkonto, dessa har extremt låg risk och extremt låg ränta. Googla gärna mer på ränta-på-ränta-effekten! Jag är 37 år och har precis som du haft ett grundsparande på 100 kr genom hela livet i princip. Jag började spara mer när jag var runt 27 år. Men, en av hemligheterna med just räna-på-ränta-effekten är att börja tidigt för tid är en viktig faktor som kan påverka mycket. Jättebra att du redan sparar i fonder! Vad du “borde” göra kan jag tyvärr inte svara på, det där är helt upp till en själv. Det finns inget rätt och fel helt enkelt!
TACK för sjukt intressant inlägg och bjussighet! Din buffert och dina siffror är jag lååååångt ifrån ännu men, som du vet, har jag börjat nosa på Avanza och jobbar på att få struktur i mitt sparande. Det är spännande och ska absolut kolla in podden!
ja och grejen är ju att man måste börja någonstans. och någonstans är alltid ett bra ställe!!
Heja Heja! Började med Avanza för ett par år sedan och är så glad att jag tog steget. Fick en liten introduktion av sambon.
Så skönt att se pengarna växa och försöker i mitt eget fall tänka mer långsiktigt i första hand. Har inte riktigt lusten att köpa och sälja i ett, så det passar mig bäst.
Det fina är ju att man kan anpassa så efter sig själv och lägga det på en lagom nivå. Allt från att sitta varje dag till att kanske planera in någon sittning i kvartalet för att pejla av läget och putta in lite kosing.
I början kändes det läskigt. Men man lär sig lite för varje köp och sälj. Och precis som du själv tipsar om så köper jag aktier i bolag jag själv gillar och känner till. Nu försöker jag tillexempel få till en liten spelbolags-portfolio. Just för att jag älskar att gejma! Skulle vilja köpa lite Nintendo, men japanska aktier är visst klurigare. Det får man typ ringa in 🙂
Tack för pepprigt inlägg och poddgästande!
Du skriver så bra Sanna! Och det är verkligen så rätt att man lär sig hela tiden!! TACK för att du kommenterar!
Så bra at du skriver om dette! Min første tanke er at ofte når jeg leser eller hører om sparing, så er det fra mennesker som har rimelig god inntekt og har mye mer å rutte med enn meg selv. De beskriver summer som er langt unna min virkelighet. For meg blir det demotiverende. For kan man spare og kjøpe aksjer når man kun har noen få tusenlapper og kanskje ikke det til overs? Man må begynne et sted og alle bekker små osv… Likevel undrer jeg meg om noen med lite penger faktisk kan få spart og «gjøre det bra» med aksjer. Det hadde vært kjempeinteressant å høre hva du tenker om det!
ja det är kul att köpa aktier bara för 200 kr också!! lyssna på podavsnittet! 🙂
Jag blir superpepp att lära mig mer om detta!! ? ska lyssna på poddarna & spana in Avanza så jag kan börja.
Ja det är en bra start!!
Jag behöver sätta mig in i hur man deklarerar när man handlar med aktier. Jag fick aktier av min gamla arbetsgivare men har aldrig rört dem pga. okunnig när det kommer till deklaration. Fonder känner jag mig trygg med.
Jag är tyvärr inte speciellt intresserad av pengar, önskar att jag vore det. Jag har så jag klarar mig, snålar absolut inte, men vill helt enkelt inte spendera mycket pengar.
Jag har ISK-konto, då är deklarationen enkel! Har både aktier och fonder på mina ISK-konton!
Jätteintressant inlägg!
Jag har min buffert på ett räntekonto hos SBAB efter tips från just Rika Tillsammans-bloggen. Det är “bara” 0,6% ränta men det är ju bra mkt mer än 0 iaf.
Det är fria uttag. Jag har ett eget konto=buffert och ett gemensamt med min sambo där vi sparar till resande. Jag gillar det iaf
Tack Julianna! Tycker att ditt exempel är ett bra upplägg; om du gillar hur du har det så är det perfekt. Huvudsaken är att man har medvetenhet!
Jag önskar det var lika enkelt att köpa aktier och fonder i USA som det är i Sverige. Jag får nöja mig med ränta på ränta än så länge. Men vi har aldrig kunnat spara så mycket som vi gör nu, vilket är lite bakvänt då vi bor i en av de dyraste städerna i USA. Våra utgifter kommer aldrig vara lika dyra som här, om vi nu inte får för oss att flytta till San Fransisco, så vi kommer bara kunna spara mer då vi flyttar vidare. Men så har vi båda för en gång skull fulltidsarbete, så det hjälper 🙂 och jag är helt besatt av att kolla vår budget. Jag tycker själv vi har lyckats ganska bra med vår ekonomi och jag tror det har mycket att göra med att vi lärt oss att leva billigt. Vi levde billigt i början här eftersom jag tex inte hade ett jobb. Men vi har även hittat billiga barer restauranger affärer osv. Så gillar vi även att göra saker från scratch, och det gör saker billigare också. Men vi gillar ändå att äta lite dyrt då och då, absolut inte för ofta men det är liksom lagom!
Intressant ändå; beror det på att ni båda jobbar eller har ni fått mer ekonomiskt utrymme pga något annat? jag gillar kontrasterna i livet och tänker att något billigt kan vara dyrt och något dyrt kan vara billigt, gillar att tänka att det ska vara prisvärt! 🙂
Jag tror det har att göra med att vi:
1. Har båda gått från att ha varit studenter till att få ”riktiga” jobb.
2. Vi levde i flera månader här på bara en lön, Och gick plus minus noll, mer minus om något. Vi lärde oss helt enkelt att leva på minimalt med pengar. Sedan när jag fick jobb så dubblade vi nästan vår inkomst, men har inte direkt ökat våra rörliga kostnader alltför mycket.
3. De som säger att det är billigare att äta ute i NYC än att laga mat hemma vet inte vad de pratar om. Vi köper heller aldrig kaffe ute, eftersom vi alltid tar med hemifrån. Men sedan är vi heller inte riktigt några kafé människor heller.
4. Det man kan ändra på mest, men ibland ändå minst, är ju de fasta kostnaderna. Hyran är en stor del av vår utgift, och det kommer man liksom inte undan. Men beroende på vart man väljer att bo så kan man få ned den. Vi hade satt en budget och ett ganska stort område, och sedan fick man anpassa sig efter det. Sedan hade vi väldigt tur med vår lägenhet som vi till slut hittade.
Spännande – tänk vad mycket era pengar kan växa!!
Klart jag orkar, tycker det är extremt intressant med pengar i stort och din syn i synnerhet. Tack för transparens.
Pengar blir väl extra känsligt när vi har med klyftor att göra. Att ha ett par hundra tusen här och några där är ju för många något de bara kan drömma om, och för många fullt möjligt på sikt om de tänker om och planerar.
Jag har kommit en bit på vägen i det passiva men det aktiva kring aktier känns svårt. Lite som att jag inte litar på min egen förmåga och ständigt vill ha någon annans godkännande om att jag tänker klokt.
Tack för ännu ett intressant inlägg!
Känsligt – absolut. Men det beror också på vad vi gör med pengarna. Med pengar kan man ju göra bra saker som har positiva effekter; starta företag och anställa, vilket ger konsumtionskraft i samhället. Jag skulle önska att det inte var så värdeladdat med pengar helt enkelt!
Tack för ett fantastiskt inlägg Sara. Mycket inspirerande och uppskattat!
Miljoners tack Frida, blir så glad när det uppskattas!
Bra och inspirerade tankar. Jag har ju precis börjat lite försiktigt med aktier och fonder i Avanza.
Har två ”dyra” tonåringar och inte jättemycket att spara men vill ändå börja nånstans. Om ett par år är de utflugna och ekonomin blir annorlunda.
Tack för tips om poddar också, ska lyssna!
bättre att börja lite än att inte börja alls 🙂 och många bäckar små kan leda till bra grejer, det är det som är så häftigt
Alltså, jag tänker rätt mycket på det där. Men har så svårt att orka leta intressanta köp. Och samtidigt vill jag inte investera i vilket bolag som helst bara för pengarna. För mig är det viktigt att de är åtminstone på något sätt etiska och hållbara. Så jag är nog lite kräsen. Och lite väl novis än. Tycker det är lurigt att veta när man ska köpa, och varför det vissa ggr tar aplång tid för köpet att gå igenom och gör att det inte alls blir så bra affär man tänkt. Medan andra ggr går superfort.
det finns många företag med fina miljöaspekter man kan köpa i. det bästa är ju att köpa i företag man är intresserade av – då blir det som roliga. kanske vill du köpa till ett pris som ingen vill sälja för, det där brukar också gå att se i avanza!