Ni vet hur det är i januari. Eller som nu i september. Motivationen är på topp och det egna löftet om sitt nya liv känns så rätt och så enkelt. Och någonstans där på vägen händer något och det känns jättejobbigt. Och jättetråkigt.
Någonstans här så faller de flesta ifrån och börjar göra något annat. Typ hänga mer i soffan eller fuska med middagarna eller gå och lägga sig alldeles för sent om kvällarna så att dygnsrytm och de goda vanorna luckras upp.
Det är lite som när man springer ett lopp; där i mitten är man så långt från målet – men också långt från starten – att man inte riktigt vet var man är. Eller när man anmält sig till ICA-klassikern och har lika mycket kvar att genomföra som man redan genomfört. Man är i ingenmansland. Motivationen är som bortblåst.
Vet du vad som behövs då? Ett tydligt varför. Ett svar på frågan varför just detta är viktigt för dig. Eller mig.
Varför det är viktigt att jag mig tid att köra ett simpass på lunchen. Varför det är viktigt att jag stänger ner mina skärmar kl 21.30 så att jag kan lägga mig i tid och därmed också orkar upp i tid för att simma före jobbet. Varför ska jag prioritera 40 minuter i bassängen före några andra saker som också står på att göra-listan.
När vi har vårt varför så finns det en större mening med träningen. Att genomföra. Och att prioritera.
Har du funderat på ditt varför? Varför genomför du ICA-klassikern? Varför är det viktigt för dig? När du påmint dig själv om ditt varför så känner du kanske också en boost med motivation i kroppen? Det är en skön känsla. Använd detta tankeverktyg när du behöver det! Det slits inte ut.
Nu när du vet ditt varför så kan det kännas frustrerande om tiden springer iväg och de där träningspassen ändå inte blir av. Annat kanske kommer i vägen. Soffan känns för skön efter jobbet trots att samvetet gör sig påmint genom att gnaga och skava.
Jag har inga revolutionerande tips för hur du får till träningen – jag vet bara att de du förmodligen redan hört förut faktiskt funkar. Ta dem på allvar den här gången – de kommer att ta dig in i mål.
Här är fem av de vanligaste – och faktiskt de allra bästa:
1. Planera in din träning. Inte bara i huvudet utan även i kalendern.
2. Packa träningsväskan kvällen innan och ställ den i hallen. På morgonen har du förmodligen fullt upp med annat.
3. Gå och lägg dig i tid så har du en rimlig chans att faktiskt morgonträna. Och om du morgontränar så blir ofta resten dagen mycket bättre – dessutom får du kvällen över till annat.
4. Om morgonträning inte är din grej – gå direkt till träningen efter jobbet så riskerar du inte att fastna i soffällan!
5. Ät bra mat. På riktigt; en tränande kropp behöver bra näring. Det behöver inte betyda energilösa salladsblad utan mat som ger dig energi och gör att du orkar! Här får du inspiration!
Simträningen är ett av de träningspass som ger mig en skön känsla i kroppen de dagar då det är riktigt väder där ute. Då är det skönt att vara inne i värmen. Men jag gillar ju också att springa när det är mycket väder. Anmälningen till löpdelen av ICA-klassikern öppnat vecka 43 – tills dess tycker jag att du ska hämta lite inspo här inne!
ICA-klassikern är ett bra mål som räcker hela året. Som bjuder på variation och upplevelser så att det aldrig blir tråkigt eller enformigt. Precis så som jag tycker att det ska vara. Det som gör det roligt att genomföra mitt varför.
8 kommentarer
Mitt varför är supertydligt och blev det efter att jag förstod kopplingen mellan träningen och vad som händer i hjärnan. Så min träning handlar i det stora om att ge det hjärnan behöver. Det är också något som jag påminner mig själv om konstant och det gör också att jag kommer ut och tränar.
så klokt
Ett varför är verkligen viktigt att veta, och ja, mitt varför är att bli stark och klara allt jag vill klara. Bra skrivit!
ett bra varför 🙂
Fy fasen vad bra du skriver. Så enkelt och så sant ju. Och så svårt ändå 🙂
enkelt kan vara sjukt svårt alltså!
Så sant! Att ett enda ord kan ge svar på så mkt. 🙂
ja 🙂