Igår gjorde jag hamburgare. Igen. Jag funderade på vad jag skulle ha som bröd och tog fram en av mina härliga böcker med recept som alltid står framme i köket. Denna gång föll valet på “Nytt bröd – baka gott utan gluten” som jag inte bläddrat i på länge. Här hittade jag ett recept på glutenfria frallor, majsfrallor, och jag lyckades ha alla ingredienser hemma. Dessutom gick de snabbt att göra vilket var bra eftersom jag var hungrig där och då.
Själva burgaren är inte så mycket att orda om. Jag har fått insidertips från grundaren av Flippin’ Burger (tack Pernilla!) att man typ inte ska göra mer med köttet än att lägga i pannan (alltså inte röra runt ett dugg eller så) så det följer jag slaviskt. Köttet kommer från kor som fått beta fritt i Hälsingland. Jag har hela frysen full här i Åre. Plus frysen full i Hälsingland. Och en älgkalv i Stockholmsfrysen. Industrikött har jag sagt tack och hej till i mesta möjliga mån.
På burgaren hade jag bland annat salladsblad. Det salladshuvud som i kylen såg lite trött och sladdrig ut la jag i en skål med vatten ett tag så blir salladsbladen fräscha och krispiga. Jag skivade också tomat och blandade tryffelolja i lite majo och – såklart – toppade köttet med taleggio.
Det hela resulterade i en hög och svårätlig burgare. Men så ska det vara tycker jag!
Receptet på de glutenfria brödet kommer här. Det är inte tänkt som hamburgerbröd men funkar fint till det mesta, särskilt som frukostbröd med en god marmelad och en vällagrad ost. Det är också ett perfekt bröd till soppa. Mums!
Glutenfria majsfrallor (från boken “Nytt bröd, baka gott utan gluten”)
- 350 g kallt vatten
- 1 ägg
- 40 g olivolja
- 100 g majsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 15 g psylliumfröskal
- (jag hade i lite chiafrön också)
- Sätt ugnen på 225 grader
- Blanda vatten, ägg och olivolja i en bunke
- Tillsätt majsmjöl, bakpulver, salt och psylliumfröskal
- Låt smeten svälla i ca 15 minuter
- Klicka ut degen i 8 muffinsformar
- Grädda mitt i ugnen i 20 minuter
[insert][/insert][insert] [/insert]
7 kommentarer
Hej,
Googlade efter recept på frallor med majsmjöl och hittade detta. Såg jättelätt och smaskigt ut så jag provade men tyvärr blev det en katastrof: mjuka tomma inuti blöta grejer. Gjorde allt precis som det stod i receptet. Några idéer om vad som kan ha blivit fel?
Håller med andra Fanny ovan… Här läser man värsta härliga inlägget om värsta härliga burgaren och dör värsta sugen-på-hamburgare-mitt-i-natten-döden typ, och så ska man kommentera det och ser den där konstiga kommentaren av Kikki..?! Vilken mood-killer och framför allt superonödigt, kan jag tycka. Otrevlig formulering. Men jaja! Du vet väl bättre än att lägga endaste sekund på sådant trams 🙂
Ser ut att vara och låter skitgott i alla fall Sara! Du är välkommen att skicka hit ett gäng, för just burgare blir det sällan hos mig.. vet inte varför jag är lite “skraj” för rött kött överlag, har fått för mig att jag inte “kan” laga det. Hmm. Men tack för ögongodis, och jag ska prova brödet! (Trots allt socker som lika gärna kan bytas ut mot strösocker rakt av för det är typ ändå samma sak osv osv…….)
Kram!
Gillar det där med att glutenfria bröd ofta är så snabb-bakade och smidiga att göra! Ska testa detta 🙂
Med risk för att låta otrevlig nu men vilken onödig kommentar av kikki. Om man nu undrar om man kan byta ut något måste man ju inte börja med att säga hur dåligt en ingridiens är. Börja med att indirekt dissa liksom.
Kikki: jag har ingen aning faktiskt. förmodligen.
Majs innehåller mycket socker. Antar att jag kan byta ut majsmjölet mot mandelmjöl som ju även passar oss lchf:are.