Jag kunde inte hejda mig när jag gick förbi Eko Wera på Odengatan: en ekoaffär med roliga grejer. Jag älskar sådana butiker och eftersom jag inte bor granne med någon så passade jag på att passa på, så att säga. På Eko Wera finns kul gryn och mjöler, men inte särskilt mycket frukt eller kött så det kan man ju handla på Cajsa Warg som ligger nära.
Det som hamnade i min korg är grejer som ligger långt fram i minnesbanken och som jag spontant kom på att jag kunde göra roliga saker med:
1. Kokosflakes. Vi har pratat om det här förut. Står inte ut med ordet kokosflagor.
2. Mandlar. En stor påse för jag ska göra eget mandelsmör. Och kanske mandelmjölk.
3. Fikon. Bra grej, tillsammans med dadlar, att ha hemma när man vill ge sig på spontana rawfoodexperiment.
4. Kakao. Ibland använder jag raw kakao och ibland “bara” eko.
5. Agavesyrup. En sötningskälla som ibland kritiseras för att den är lite för processad, jag brukar variera mellan agave, honung och lönnsirap när jag vill ha det sött. Och vanligt socker rätt ofta.
6. Bovete. Bra frukostbas; jag tänkte göra både müsli och gröt på bovete.
7. Kokossocker. En av mina bästa grejer – rund härlig smak som påminner lite om kola.
8 + 9. Magnesium och D-vitamin. Min osteopat brukar inte rekommendera kosttillskott, men han tyckte att jag skulle testa framförallt magnesium för mina små krampande muskler mellan två ryggkotor som gör att jag är stel. Magnesiumkapslarna innehåller 120mg (från Holistic) och ni som har bättre koll än jag på sådant här; är det mycket eller lite? Det är otroligt svårt med vitaminer och sådana typer av kosttillskott; jag vill ha högkvalitativa produkter med bra grejer…
[insert][/insert][insert][/insert]
6 kommentarer
Gillar också Vera, fräsch och rolig färsk mat också! Agave äter jag inte längre sedan jag lärde mig att det lagrar in fett i levern. Beror på att det nästan bara är fruktos i (intressant text här http://fof.se/tidning/2013/1/artikel/frukt-men-undvik-fruktsocker). Så klart ingen fara om en bara “kryddar” med det, herre gud. Jag brukade dock ha decilitervis i nötbollar och dyl förut, usch. Honung däremot, det älskar jag. Och riktigt socker! Det är så klart inte heller BRA per definition, men det vet jag åtminstone mycket väl när jag väljer det. Till skillnad från agave, som jag länge trodde var värsta gräddfilen till bra gotte. Men, det finns ju ingen gräddfil på det sättet.
Vilka härliga inköp, dit vill jag också gå!
Så mycket gott! Min “hemliga låda” är förvisso full men jag hade nog kunnat klämma in lite till om jag hamnat i en sån där kul affär. Älskar kokossockret men har lite svårare för bovete. Hittar du något kul att göra av det så rapportera gärna. Något som döljer smaken. Tycker nämligen det smakar lite illa…
Vad mycket gott du fick med dig hem! Jag har haft en tanke på att göra egen mandelmjölk sedan jag köpte en nötmjölkpåse på Kiviks Lilla råa för typ tre år sedan. Det börjar kanske bli hög tid att slå slag i saken nu?!? Jag efterlyser recept på bovetegröt när du testat det. Jag har ofta krossat bovete i min müsliblandning men har inte hittat något bra recept bovetegröt.
280 mg! Vet inte något om hur Holistic brukar stå sig i “sagt innehåll vs verkligt innehåll”-testar men jag brukar köpa mitt magnesium på Apoteket – då är ju produkterna lite mer testade
Rekommenderat dagligt intag av magnesium är (för kvinnor) 280 mg. 🙂 Länktips: magnesiumrika livsmedel om du vill boosta lite extra genom kosten också: http://matkalkyl.se/naringsamnen58.php