Jag har fått ett recensionsexemplar av boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer (Bonnier Fakta) och då är det faktiskt lika bra att testa recepten och recensera dem på riktigt. Först ut blev peacemuffins med relativt få och väldigt enkla ingredienser, precis som i resten av boken. Tummen upp!
Tummen ner blir det lite generellt för min egen stavmixer som inte håller måttet. I Stockholm har jag min rätt nyinköpta mixer från Electrolux – det är nog dags att ta upp den hit till Åre så att jag kan fortsätta baka. Billiga grejer från Braun håller inte måttet!
Boken Smarta sötsaker syftar på att baka saker utan socker, gluten och mjölk och det finns recept på allt från muffins och kakor till glass och andra efterrätter, godis och smoothies. Vissa recept är superenkla, som cashewmjölk, mandelmjölk och rosa mandelmjölk (cashewmjölk med jordgubbssmak) och det är fint att ha en bok att hålla i handen när det gäller även enkla recept som dessa. Men – det bästa är att boken innehåller recept på lite annat som inte finns lika sökbart överallt på nätet.
Mina peacemuffins blev godare än jag trodde och höll bättre konsistens än jag trodde. Jag passade på att göra egna muffinsformar eftersom jag inte tycker att de som finns i vanlig matbutik håller måttet (för sladdriga) och de som är riktigt bra är också riktigt dyra och det känns lite onödigt.
För att göra egna muffinsformar skär du bakpapper i bitar och liksom klär in änden av en rätt smal burk. Knyt tunn stektråd runt om och ta bort burken – så har du skapat dig som en form att hälla smet i. Funkar fint även för helt vanliga muffins – eller för kladdkakor i portionsstorlek och sådant där. Man kan liva upp det hela lite med snyggare snören och så – som vanligt är det fantasin som sätter gränserna.
Muffinsen då? Här är receptet:
Peacemuffins (recept av Ulrika Hoffer // Smarta sötsaker)
> 2 dl mandelmjöl
> 1 tsk bakpulver
> 1 tsk vaniljpulver
> 2 mogna bananer
> 2 ägg
> lika många frysta hallon som du gör muffins (mellan 10-20 beroende på formstorlek)
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Mosa bananerna och rör ihop med äggen, tillsätt äggmoset till de torra ingredienserna.
4. Klicka upp i formarna.
5. Grädda i 10 minuter (eller mer eller mindre, beroende på storlek)
6 kommentarer
Ser superläckra ut.
Riktigt fiffiga formar.
Kul med baktips på grejer som är bra för kroppen. Tack 🙂
Sofia: uhm…. i min vanliga butik? (ica tror jag det var) Jag har inte alls tänkt på att det var vitt, köpte bara det jag hittade som fanns i ark-form. men nu när du säger det så är det kanske vanligare med brunt faktiskt.
Mmm, vad gott och ENKELT det verkar vara det där receptet :). Men duuu.. måste fråga, vitt bakplåtspapper? Var hittar du det? Suuuuupersnygga muffinsformar och jag brukar göra liknande ibland men har så himla svårt att hitta just vitt bakplåtspapper, känns som att överallt så kör de med de där oblekta bruna vilket förvisso är bättre för miljön än det blekta men det vita är ju ändå snyggare ibland :).
Fantastiskt vackra muffinsformar. Blev lite småkär 🙂
Linnéa: njaeaea…. alltså om man inte gillar banan kanske man inte gillar dem, men gillar man banan (som jag gör) så tänker man inte “åh vad dessa smakar banan”. då är de mest bara goda liksom. Men har man i kanel och kardemumma så försvinner den eventuella banansmakaen. de smakade väldigt osött, så man kan ju ha i honung eller nåt också.
Hur smakade dem? Smakade de mycket banan?