Raw food och choklad, kan det vara något? Klart det kan! Skaffa dig raw kakao så finns alla nyttigheter, antioxidanter och sådant kvar i pulvret. Vanlig kakao (som inte är raw) har tappat mycket av sin superfoodpower eftersom det rostas i hög värme.
Det finns mängder med recept på nyttiga raw food-bollar ute på nätet – varav ett och annat härstammar från den här bloggen. Men, jag har nog aldrig gjort något som varit så enkla som de jag gjorde igår. Fast, jag plattade ut dem och kallar det nötrutor istället. Variation is the spice of life!
Det som behövs är: mandlar eller mandelmjöl, cashewnötter eller valnötter, raw kakao, dadlar och choklad. Fem ingredienser alltså.
Jag brukar höfta med måtten när jag experimenterar i köket. Till dessa bars uppskattar jag att jag använde 6 dadlar, drygt 1 dl mandelmjöl, en näve cashewnötter, typ 0.75 dl raw kakao och 0.3 dl starkt kaffe. More or less.
Mixa alla ingredienser så att det blir lite som en deg (är det en smulig konsistens ska du alltså mixa mer). Forma till vad du vill: bollar eller rutor och lägg i kylen.
Smaken på dessa då? Jo, det är klart att det märks att det är som nyttiga brownies och du ska ha ett lättlurat sockersug om dina värsta cravings ska stillas. Därför passar dessa mer som mellanmål än som fika. Då har jag fler recept på brownies som är bättre!
6 kommentarer
Så fina bilder också 🙂
Mums! Jag gjorde en väldigt enkel och supergod raw brownie förra veckan. Rekommenderar den verkligen, du kan hitta recept på den här http://be-sofit.blogspot.co.uk/2014/01/tasty-brownie.html 🙂
Tack för inspirerande blogg!! Kram
Susanna: nä, jag blötlägger inte. har sällan den framförhållningen… 🙂 jag brukar för det mesta använda mixerstav till nötterna men denna gång använde jag matberedarvarianten. utan att veta vad du har för stavmixer så kan jag meddela att det brukar funka fint. 🙂
Fråga; brukar di blötlägga nötterna på något sätt innan du mixar dem? Har bara en vanlig stavmixer och jag misstänker att den inte blir så glad över att mixa hårda nötter…
Nellie: ja, kaffet gick ersätta kokosoljan denna gång men det är klart man kan ha både och 🙂
En oslagbar choklad”kaka”! Jag brukar ha i kokosolja också för att få en mjukare konsistens. Tips till nästa experiment. 🙂