Den klart mest inspirerande boken bland mina kokböcker just nu är “Nytt bröd, baka gott utan gluten“. Vilka fantastiska bröd den innehåller. Ja ser det ut som i alla fall. Än så länge har jag inte bakat något än men jag ser fram emot att baka glutenfria bagetter, glutenfri sirapslimpa, glutenfria frallor, glutenfria tekakor, glutenfri limpa, glutenfri levain och en massa annat. Dessutom finns här recept på smarriga pålägg och dessutom hur man gör egen jäst.
Recepten verkar förhållandevis enkla och det krävs inte en miljon ingredienser. Däremot krävs mjölsorter som man inte brukar ha hemma om man inte vanligtvis bakar glutenfritt. Men, det är inga grejer som inte finns i vanliga butiker. För att baka sirapslimpa behövs t.ex. bovetemjöl, maizena och psylliumfröskal och det hittar man på vilken ICA som helst.
Bröd kan vara det bästa jag vet men min kropp gillar inte riktigt gluten. Jag är inte glutenintolerant men gluten är inflammatoriskt hos alla. Det är bara det att vi påverkas olika mycket av det. Är du intresserad av gluten så handlar ett av Jillian Michaels senaste podcastavsnitt om det (avsnittet heter “Fool me once”).
Jag ser fram emot att baka några recept från boken – återkommer med resultat!
13 kommentarer
Ebba & Linda: ni tipsar om samma favoritrecept så jag måste testa det nästa gång!!! 🙂
Sara: ja köp den!
Ida: baguetterna jag bakade idag var goda, det är nog bäst att baka själv isf att köpa…
Carl-Emil: det var så lite så. Lycka till med din träning!
Tack för boktipset Sara! Hamnar direkt på min inköpslista!
/Carl-Emil
Jag har bakat källarfranskorna från den boken tre-fyra gånger nu och damn vad goda de är. Nog för att jag gillar diverse fröbröd, men ibland vill jag bara ha ett som inte kräver så jäkla mycket tuggande.
Den där ska jag nog ta o testa. Har var glutenintolerant hela livet o kan tyvärr säga att det är sjukt svårt att lyckas med glutenbröd. Men skam den som ger sig o det är väl bara o jobba på med recepten. Ge dig inte på o köpa färdigt glutenfritt bröd bara. Smakar skit. Det glutenfria havreknäcket är dock gott!
Den boken tänker jag absolut inhandla! Fick “diagnosen” endometrios i höstas och har själv läst mig till (inga läkare har sagt något) att det visar sig vara mindre smärta om man äter glutenfritt. Så jag ökade träningen till 5-6 ggr/vecka (varierad träning) och tog bort ännu mer gluten än tidigare. Är sååå mycket bättre:))! Lycka till med bakningen!
Den här boken har blivit min räddning efter att dottern konstaterades vara glutenintolerant i november. Superbra recept! Källarfranskan är favoriten just nu. Snabbt och lätt att svänga ihop.
Mia: ibland händer det! 🙂 men det är en grym bok!!
Gud va lustigt. Vi tog ett beslut hemma att försöka ta bort gluten från vår fam kost.(redan tagit bort laktos) O så kommer detta inlägg.. Så himla bra boktips. Vi har köpt pasta havregryn O hårdbröd, allt glutenfritt.
Annah: ska återkomma på studs när jag testa! jag tänker inte överge gluten helt – men kanske balansera upp det lite mer, tänker jag. 🙂 lite 80/20-tänk.
Funderar mer och mer på detta med gluten (som så många andra). Återkom gärna om recepten varit bra, jag har fortfarande inte kommit till punkten att jag är beredd att överge vanligt bröd eller bullar, även om jag inte äter det särskilt ofta. Kanske kan vara värt att prova.
Ha en fin dag!
Kram