Här kommer ett dunderrecept på mellanmålsmuffins utan socker, gluten eller laktos. Vill man ha dem lite sötare så att de blir mer efterrätt skulle jag tillsätta lite kokossocker eller kanske lite agave. Eller varför inte några nävar bär!
Ursprungsreceptet kommer från funktionella Linus Johansson men jag gjorde om det lite, så att det blev såhär:
- Riv 4 äpplen och häll i en stor skål
- Knäck i 6 ägg
- Tillsätt 2 msk kokosolja
- Tillsätt ca 1 dl jordnötssmör
- Tillsätt kanel och kardemumma efter eget tycke
- Mixa ovan slätt.
- Tillsätt ca 5 dl havregryn (obs! kolla upp att ditt havregryn är glutenfritt om du äter glutenfritt pga allergi) och rör ihop så lite du kan
- Fyll muffinsformar till bredden
- Grädda i 15 minuter på 200 graders värme
- Tadaa!
6 kommentarer
Elin: yey!
Molly: ja, havre är inte alltid glutenfritt – beror på vad mer som mals i samma rum eller verktyg eller vad det nu är. är man allergisk är det naturligtvis viktigt (så jag har förtydligat) men äter man pga man rent generellt vill undvika gluten så är det rätt så marginellt. det är ur det perspektivet många idag väljer att äta glutenfritt. är man allergisk så vet man förmodligen om det där med havret.
Hej!!! Glutenfritt blir det bara om du använder sempers rena havre. OBS!!! Viktigt att veta före man skriver att något är glutenfritt!!!
Jag hade alla ingredienser hemma, vilket aldrig händer när jag ska spontanbaka! Goda blev de också, såpass att 2 av 3 barn inte ville sluta äta (och de kan vara lite petiga ibland). Tack för tipset! 🙂
Lisen: man kan nog ha i allt möjligt, testa kokt sötpotatis eller mosad banan! fast man kanske måste ändra lite på hur mycket av det andra man har i då! eller du, testa riven morot!
Lisen: hahahahaha läst nu – har ändrat!
Har du forslag til noe annet enn eple å ha i? Gulrot, kanskje?
Oh nej, kläck inte äggen, knäck dem istället! 🙂 Kläckta ägg är alldeles för söta.