Jag såg ett recept på en av mina favoritbloggar som såg extremt gott ut. Sådan där mat som dansar i kroppen. Ceviche! Jag har aldrig ätit ceviche hemma och tyckt att det verkat svårt. Mest för att jag knappt riktigt vetat vad det är. Men det var ju ungefär hur enkelt som helst! Nu var det visserligen Jessica som hackade och blandade i köket, men jag övervakade det hela och tänkte att det där är ju galet enkelt. Och galet PURE!
Recept på Ceviche (2 personer eller förrätt till 4)
Rosta 1-2 sötpotatisar i ugn. Testa att skära tunna skivor, ungefär som chips. Strössla över olja och flingsalt innan rostning. Efter ca 30 min, bre lite chipotlepasta (finns i tacohyllan) på skivorna. Alternativt gör sötpotatispuré med en skvätt chipotle i.
Skär 150 gram torskfilé och 150 gram laxfilé i tärningar. Grovhacka rödlök, finhacka chili. Blanda fisk och det hackade med saft från en stor lime, 0.5 dl olivolja och salt. Låt stå i ca 20 min.
Grovhacka några körsbärstomater, orange paprika, avokado och en kruka koriander och vänd i fiskblandningen.
Lägg upp ceviche och sötpotatis på tallrik, servera och ät.
15 kommentarer
Fia: jag vet inte, kolla med jessicaclaren.com
Vart kommer den mönstrade skålen ifrån, märke?
Mmmm ceviche är så gott.
Första gången jag stiftade bekantskap med den var den dock inte så uppskattad. Hade precis gått färdigt Inkaleden och vi skulle äta “avslutningsmiddag”. Jag hade fått något skit i magen och aptiten var inte på topp. Någon föreslog Ceviche och jag tänkte att lite fisk kan nog gå ner. Tänkte bara inte på att den var rå…
Coyntha: ni är för roliga. ska vi enas om vilket land som ceviche kommer från eller?? 😉
Jag gillade i alla fall den cevichen jag gjorde. Sedan får det vara svenneceviche…
Jo, jag glömde en sak till. Paprika går inte i Ceviche! Det ska vara bara: gul lök, tomat, gurka och färsk koriander. Man använder lime (on cinte citron) och chille förstås! Lite avokado på förstås!
Lax finns inte i Mexico så det är mycket bättre med vit fisk eller som sagt med räkor 🙂
Fråga gärna mig.
Ceviche kommer från Mexico. Jag älskar det! Man kan göra ceviche med nästa alla sorts fisk men också med räkor.
Lägg till lite gurka och några droppar chile!!
Mums!!
Ooo här kan vi börja en riktig debatt eftersom jag är gift med en peruan, hehe… Jag är bara glad att fler och fler upptäcker denna paradrätt (och den görs faktiskt på lite olika sätt i alla länder längs stillahavskusten, även om vi ju alla vet att den är PERUANSK – precis som Pisco…). Gjorde en svennig fubbvariant själv ikväll, bytte färska fisken mot gravlax, rödlöken mot salladslök, och ingen paprika. Lax kan ha lite svårt att “tillagas” i limejuicen, för den är rätt fet, annars tycker jag allt går! När du är på Latino Deli prova efterrätten “Tres Leches” – få se vad din sötetand säger då! Buenas noches!
Sjukt gott! Levde på ceviche i tre veckor när jag var i Ecuador för ett par år sedan…yummie!
Madeleine: 🙂
Camilla: oroa dig ej – jag har också ätit “riktig” ceviche, på stället på götgatan (också peruanskt). en annorlunda smak, men var det godare? 😉
Alexandra: 🙂 tack!
Underbara bilder! Så bra recept, jag hör hur gott det låter, vi skall ha middag nästa helg… hmm… kanske…
Glömde det viktigaste ju! Absolut aldrig och under inga omständigheter olja! 😀
Ceviche är en av mina favoriträtter, men jag blir lite ledsen när den görs på “svenskt” vis. Det ska varken vara tomat, paprika eller avokado i den och helst ingen lax heller, men så är jag aningen petig då jag bor i cevichens förlovade land. Vill du testa en “riktig” peruansk ceviche kan jag varmt tipsa om cevicheria Aji y ajo som ligger i Hökarängen. Sorry för gnället BTW 😉
Åh, vad hungrig redan innan. Blev ju inte bättre nu, haha.