Jag har skrivit om chiafrön förut. Jag använder ofta en matsked eller så i smoothies. Chiafrön kan vara världens grej! Det blev mycket uppmärksammat i boken Born to run som en verklig “superfood” (i alla bemärkelser).
Personligen märker jag en enorm skillnad i mättnadskänsla när jag äter chiafrön. Det har en förmåga att sakta ner upptaget av socker i blodet (stabiliserar blodsockerkurvan), har ett högt fiberinnehåll och är rikt på näring (kalium och magnesium till exempel). Chiafrön finns att köpa på t.ex. Go For Life eller Superfruit (lika bra att skriva så behöver ni inte fråga).
Imorse testade jag för första gången att göra chiagröt. Det blev en riktig raw food-frukost! Innan jag gick och lade mig igår lade jag 2 msk chiafrön i en skål med 1 dl vatten. Det fick stå över natten. Imorse hade chiafrönen svällt och det hade bildats som en gröt. Jag skivade i en banan, hällde över en liten näve pumpakärnor och ringlade över raw agave. Sedan var jag nyfiken på hur den där svarta sörjan skulle smaka. Och vet ni – det var ju gott! Stort tack Anna på Särdals Kvarn för tipset!
Om ni undrar vad agave är så kan jag berätta att det också härstammar från ungefär samma ställe som chiafrön. Det är ett naturligt sötningsmedel som kommer från samma planta man gör tequila av. Agave verkar antiinflammatoriskt och antibakteriellt i kroppen och användes till sårläkning av aztekerna. Agave har låg påverkanpå kroppens blodsockerkurva och är till smaken sett mitt absolut bästa sötningsmedel.
[insert][/insert]Chiagröt till vänster. Egengjord juice på äpple och citron till höger.
24 kommentarer
Bra tips Sofia, tack!!
Risentas chiafrön :
http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Chiafron/
Ett tips! Risenta har börjat med chiafrön, en förpackning på 170 gram finns på stora ICA och kostar bara 30 kronor (nästan hälften så dyrt som på sajterna du tipsade om).
Stora ICA i Sickla köpkvarter har dem tex. Toppen att de finns lättillgängliga och mycket billigare än i hälsokosten.
Rebecca: smaken som sagt, som baken! 🙂
Jag provade ju som sagt igår och det var verkligen inte min grej! Kallt och slemmigt tyvärr tyckte jag 🙁 Inte alls i min smak. Tur att det finns andra sätt att använda de små fröna på också! 🙂
Bra frukosttips. Jag håller på att lägga om mina frukostrutiner och det här lät som något jag kan tänka mig att prova. Jag äter normalt massor med mackor till frukost men tänkte försöka ta bort allt bröd ur min kost då jag tror det gör att jag inte alltid mår så bra. Det här blir ett bra alternativ till min yoghurtfrukost!! 🙂
Malin: jaså, står det? ingen aning
Ser kanon ut! Men för mig som är lite harig, på min påse står att man inte ska äta mer än en msk per dag. Vet du om de är giftiga i större dos?
Intressant! Det här vill jag verkligen testa! 🙂
Ingrid: testa! 🙂
Anja: vältajmat! 😉
Snorkkis: ja man verkar kunna ha chiafrön i allt
Magdalena: juice på äpple och citron
Rebecca: hur blev det?
Sara: bra tips! tack!
I min lilla värld: mer paleo än såhär blir det inte. 🙂
Anna: haha tur!
Anna: ja det ska jag göra, fast det låter inte jättegot… men lovar att testa
Petra: nä, jag tycker inte det blev så slajmigt – fast det är ju en gele som bildas. har iof aldrig blötlagt linfrön.
Prralin: nej gott ser det verkligen inte ut!
Fredag: yes do! och ja, äpple och citron i juicepress.
Det där ser ju jättefräscht ut! Måste testa chiafrön!
Blir lite nyfiken på juicen också – bara äpple och citron mixat, eller?
Kan inte riktigt bestämma mig om det där ser gott ut… eller inte. Men provar man inte själv så får man ju inte veta! 🙂
Men blir de inte så där slajmiga, som linfrön blir, då när de ligger i blöt?
Kul att jag kunde inspirera och att du gilla det :)) Prova också att röra ner lite maca pulver någon dag.
Kram kram
Chaifrön ska testas! Fy dig som introducerar ännu fler skumma grejer som jag vill ha 😉
Kram ändå!
Du som har koll. Är det något som jag kan äta? Käkar strikt Paleo =)
Jag brukar också göra chiagröt – en klar favorit! Jag kan tipsa om att hacka mullbär som får ligga i blöt och bli mjuka och gosiga tillsammans med chiafröna – då smakar det nästan kolaaktigt. Eller röra ner blåbär för blåbärsgröt – mums 🙂
Åh vad spännande! (var tvungen att springa raka vägen ut i köket och fixa i ordning för att prova jag med imorgon!)
Testar direkt imorgon! Vad är det gröna i glaset? Jag körde3 dgrs detox a la raw food nyligen och det var super! Rekommenderar Erica PAlmcrantz bok om det!
Intressant. Det ser ju inte ut att vara mycket för världen, men verkar vara rena superfrukosten! Tack för tipset!
Det måste jag testa! Har chai frön hemma – men har haft lite svårt att hitta ett “användningsområde” för dom. Men ja håller på att läsa born to run just nu, så säkert e ja också snart övertygad om deras positiva egenskaper!
Å vilken perfekt tajming. Satt precis och funderade på vad jag skulle kunna byta min frukostsmörgås mot. Tack för tipset!
Åh jag äter dessa frön dagligen sen ett år tillbaka och tror jag kan tacka dem för att jag hållit mig frisk under en längre period! Att de innehåller massor med omega3 är också en fördel. Brukar dock bara strö dem över min fil, undrar om det kanske blir lättare för kroppen att tillgodose sig dem om de får ligga i blöt först. Måste prova 🙂