Jag och Anna förstår varandra. Vi gillar landsväg. Vi känner oss inte supertrygga på jättar till mountainbikes. Vi gillar Halmstad. Och vi har hemliga lådor. Förra veckan visade hon sin. Och sedan bakade hon dessa efter att ha undrat vad hon ska göra med sitt kokosmjöl. Jag tänkte visa vad jag har i min hemliga låda.
På bilden nedan ser du lådan. Grejerna i den byts ut allt eftersom. Vissa saker tar slut väldigt snabbt. Som nötter till exempel. Eller nötsmör och chiafrön. Andra grejer har jag haft i den hår lådan superlänge – det tar liksom aldrig slut.
Jag är inte sponsrad av Holistic, men jag har ändå lyckats samla på mig väldigt mycket produkter därifrån utan att egentligen ha köpt något. Det har liksom bara blivit. Till exempel när jag varit på event eller när jag pratade på The Convention i höstas. Då fick alla presentantörer hur mycket som helst. Det är väldigt uppskattat – tack Holistic!
Kokosolja är typ världens bästa grej och kan användas till massor: i mat, smoothies och på huden mot exem. Som ni ser har jag kokosolja för en hel armé. Proteinpulvret från Holistic känns också bra. Det är min uppfattning att det är “rent” men jag är ingen expert så jag vet inte. D-vitamin däremot – testa det när det blir mörkt och kallt i höst. Vilket lyckovitamin!
Den där mineraloljan, cellsyret och de andra grejerna använder jag inte så mycket – mest för att jag inte riktigt vet varför. Däremot har jag ofta Reds (syns inte på bild) i mina smoothies eftersom det är antioxidantrikt. Jag håller mig visserligen rätt så frisk utan det, men tja, antioxidanter är väl aldrig fel liksom.
I ett hörn av lådan står ett gäng påsar med pulver. Det jag använder allra mest är mina chiafrön. Det är extremt bra. Har du läst Born to run vet du allt det magiska med chiafrön. Personligen så blir jag väldigt mätt av smoothies som innehåller chiafrön, men man kan såklart använda det till annat också. Chiafrön sänker till exempel blodsockret.
Guarana använder jag i smoothies ibland – det är ett slags koffein som anses vara bättre än “kaffekoffein”. Påsen med hampafrön (med skal) står mest och samlar damm. Jag tycker det knastrar för mycket mellan tänderna. Pulverpåsen med Maca är också relativt oanvänd. Det sägs att man blir stark av Maca och kanske det, men jag känner mig rätt stark ändå.
Raw cacao däremot – det älskar jag! Carobpulvret ska också smaka choklad men ärligt talat är det inte jättegott. Om ni undrar vad det är för pulver i den där plastkoppen så är det baobab som är rätt så sött och också innehåller rätt mycket antioxidanter. Det är också en bra smoothieingrediens!
Jag glömde visst ta fram mina alternativa mjölsorter. Jag har mandelmjöl och hasselnötsmjöl och brukar mixa havregryn så att det blir havregrynsmjöl. Av det sistnämnda kan man göra mina glutenfria PURE och nästan paleo american pancakes som kom med i tidningen Buffé för ett tag sedan. De är verkligen tokgoda!
Och så kom vi till mina burkar med flytande grejer, som nötsmör och så. Jag har kommit till insikt om att hasselnötssmör är det jag gillar mest. Det är många som undrar om jordnötssmör är nyttigt och åsikterna går isär om det. Mandelsmör verkar vara nyttigare, men den varianten jag testat (från Naked) var inte så god. Så med den slutsatsen så är hasselnötssmöret det nyttigaste och som jag helst köper. Jag tycker att Monki gör godast jordnötssmör och hasselnötssmör och om de också gör mandelsmör så ska jag testa det med. Kung Markattas hasselnötssmör gillar jag också men inte deras jordnötssmör.
(Raw) Agave är en riktig hit och kan användas som honung ungefär. Det gillar jag extremt mycket och använder ibland i smoothies eller på pannkakor eller tillsammans med nötter och turkisk yoghurt. Sweet freedom är ungefär samma sak men jag gillar det inte lika mycket. Stevia gillar jag inte alls, så det fick inte komma med på bild ens en gång…
Vad burken med spirulina gör här vet jag inte. Den står ju helt fel. Spirulina använder jag rätt sällan men det visade sig vara en väldigt bra ingrediens i fröbröd (frökex). En riktigt bra grej som däremot inte kom med på bild alls är kokossocker. Det smakar som kola, innehåller bra näringsämnen och har lågt GI.
Ja, det var min hemliga låda. I den finns också “vanliga” grejer som linfrön och nötter och sådant. Mina bästa tips i lådan är (utan inbördes ordning):
- chiafrön
- raw cacao
- raw agave
- kokossocker
- kokosolja
6 kommentarer
Åh, vad roligt att få se din hemliga låda! Fick en hel del inspiration nu.
En fråga. Har letat länge efter chiafrön (efter att ha läst “Born to run”), men inte hittat det någonstans. Har du något tips på var man kan få tag på dem? Tack på förhand. 🙂
En låda bestående av varor för tusentals kronor 😀 Bra skit. Mina favoriter är nog kokosolja, kakaonibs, gojibär, linfrön och bär. De två sista är inte så jäkla exotiska direkt, men det finns svensk supermat med.
Vad roligt att läsa om!
Men oh, vilket sammanträffande!
Min mamma har en lungsjukdom som gör att hon behöver syrgas större delen av dygnet. Häromdagen tipsade en kompis mig om just cellsyre, som skulle kunna hjälpa mamma att öka sin syreupptagning. Jag har aldrig hört talas om det tidigare – och så dyker det upp här hos dig… vet du var man kan få tag på det? Skulle vilja beställa en flaska och be min mamma prova. Holistic? Får nog googla lite…
Underbart! Tack för titten. Och skulle du komma på något användningsområde för cellsyret så meddela mig. Jag har också en flaska stående men den känns lite hokus pokus to me 🙂 Snart dags för nästa kokosmjölbak!
Wow! Vilka grejer.
Jag har testat Monkis mandelsmör, jag vet inte om de hade fler att välja på, men jag valde en med rostade mandlar. Jag gillade den,,, fast jag gillar iochförsig kung Markattas jordnötssmör också 😉 Jag måste testa raw cacao, även om jag väldigt sällan använder mig av kakao överhuvudtaget. Testas måste även Holistics kokosolja.. jag har kung Markattas hemma just nu, men jag tycker den smakar lite bensin eller nåt? Mycket skumt…