Imorse drog jag på mig min “It never snows in LA”-mössa, träffade Karin och tog en promenadsväng runt Kungsholmen med benen fulla av träningsvärk. Det var rätt så varmt. Underställströja under jackan hade varit för varmt om vi sprungit. Nästan shortsväder.
När jag kom hem bestämde jag mig för att ta tag i en av de tre granatäpplen som ligger och väntat alldeles för länge i kylen. Jag har aldrig grejat med granatäpplen förut. Jag har hört ryktas att de måste öppnas på ett speciellt sätt men när jag googlade fann jag lite olika förslag. Jag lydde ett av dem, så jag delade äpplet mitt itu (min första fundering var åt vilket håll jag skulle dela – det stod inte i “beskrivningen” så jag chansade) och sedan knackade jag på det på ovansidan. Sedan gröpte jag ur kärnorna. Vet inte om det där knackandet hjälpte. Urgröpningen gick rätt så bra ändå. Men jäklar vad mycket kärnor det blev från ett endaste äpple!
Till frukost blev det granatäpplekärnor med turkisk yoghurt och hasselnötter. Precis i den ordningen. Och så pressade jag kiwi till juice (och lite, lite äpple). Syrligt som sjutton. Men hade gärna haft i lite citron också. Jag älskar sådant som är surt. Förutom sura människor…
9 kommentarer
Mitt granatäppleknep är att dela äpplet och lägga det i en stor skål med ljummet vatten kanske en halvtimme. Därefter “sprätter man ut” kärnorna hållandes frukten under vattnet fortfarande. Sedan är det bara att hälla av vattnet. För jo, det kan skvätta rätt rejält 🙂
Hör förresten av er om ni vill ha en till med på morgonpromenaden! Jag bor ju också på Kungsholmen och har (till min egen stora förvåning) börjat morgonpromenera varje morgon sen ett par veckor tillbaka. Vore kul med sällskap någon dag 🙂
Alla här fokuserar på granatäpplet så jag gör tvärt om :). Jag bara älskar den mössan, jag köpte en till mig själv för några veckor sedan (dagarna innan fars dag). När jag kommer hem och visar upp den så har fru och dotter köpt en likadan som jag skulle få på fars dag. Jag tror dock att vi gillar den av olika skäl ;). Jag vill inte ha snö!!
Har aldrig ätit granatäpple, men det ska visst vara riktigt nyttigt. Vackra är de dessutom.
Awww, älskar granatäpple och det är toppen just nu när de är i säsong. Lättast att få ut kärnorna är att rulla dem lite på diskbänken, dela dem i mitten (på det hållet som du gjorde), håll halvan över en stor skål som du ställt i köksvasken, för det finns risk att det skvätter lite grann, och banka ut kärnorna med hjälp av en träslev. Väldigt effektivt!
Mary: äter de dem som de är?
Det är så vacker med granatäpplekärnor! Som att äta rubiner!
Jag har en kamrat som brukar hänga i marocko ganska ofta. Hon berättar att familjen där äter granatäpple efter maten varje dag, som dessert. Mamman sitter och bankar på miljarders äpplen med en slev för att få till ett enormt berg av dessa kärnor – som ska räcka till hela familjen.
Västgötskan: ja, grejen är väl just kärnor. alltså, det är de man äter. finns ju inget annat i dem?
Margret: mitt granatäpple var nog gammalt eller hade kastats runt i butiken, för jag upplevde inget skvätt? eller menar du att de liksom bara lossnar utan att man gör något alls? måste testa igen imorgon. har 2 kvar! 🙂
Jag brukar rulla runt dem hårt på diskbänken innan jag delar dem. Då släpper kärnorna från sidorna. Mycket lättare och mindre skvätt!
Jag är inte heller kompis med granatäpplen. Just för att det är så förbenat mycket kärnor!? Det är ju BARA kärnor! 😮
Passionsfrukt är gott, men det är ju samma sak. Bara hårt, hårt, hårt. Kanske framodlat för “hårda typer”, vad vet jag..? 😀